Keskiviikko, 21.11.2018 
Hilma
Maakunta

Vain harva tinkii oman auton käytöstä kesälomareissuilla - katso polttoainevertailu Pohjois-Karjalasta

  • Anna Dannenberg
  • Mikko Makkonen
Outokumpulainen Toni Piikki kertoo seuraavansa polttoaineiden hintaa jatkuvasti. Hän pitää tämän hetken tasoa kalliina. Outokumpulainen Toni Piikki kertoo seuraavansa polttoaineiden hintaa jatkuvasti. Hän pitää tämän hetken tasoa kalliina.

Bensiinin hinta on Suomessa ollut nousussa koko alkuvuoden ajan. 95E:n keskihinta koko maassa on 1,55 euron tuntumassa, ja monilla huoltoasemilla 1,60 euroa ylittyy jo reippaasti.

Usein bensiini kallistuu ja diesel halpenee kesää kohti. Tämä johtuu kysynnän vaihtelusta: dieseltuotteiden kysyntä kasvaa talvella, koska niitä käytetään myös lämmitykseen. Lisäksi Suomessa kesällä käytettävän bensiinin valmistaminen on hieman kalliimpaa kuin talvilaadun, kun taas kesädiesel on talvidieseliä edullisempaa.

Eniten polttoaineiden kalleuteen kuitenkin vaikuttaa raakaöljyn hinta, joka on korkeimmillaan kolmeen vuoteen. Vielä ei tosin päästä vuosien 2010-2013 hintatasoon, jolloin 95E:n indeksikorjatut keskihinnat pysyivät sitkeästi yli 1,60 eurossa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pohjois-Karjalan raatilaisista valtaosa ei myönnä, että polttoaineen korkea hinta vaikuttaisi heidän autoiluunsa. Kyselyyn vastanneista 460 raatilaisesta lähes kaksi kolmesta kertoo ajavansa samat reissut joka tapauksessa.

Vastaajista 13 prosenttia kuitenkin kertoo vähentäneensä kotimaanmatkailua omalla autolla. Moni raatilainen toteaa, että kun auton käyttö on päivittäisessä arjessa välttämätöntä, matkustelu on se, jota voi tai täytyy polttoaineen kallistuessa vähentää.

Toisaalta monet eivät halua luopua matkailusta edes hintojen noustessa. Etenkin kesäisin mökkeily on monelle asia, josta ei haluta karsia.

Kysely tehtiin Pohjois-Karjalan raadille 5.-13. kesäkuuta. Kyselyyn vastasi 460 raatilaista, ja vastausprosentti oli 59 %.

WWW-PolttoainevertailuKarjalainen20180627

Lisää tilaajille:

Vain harva tinkii oman auton käytöstä kesälomareissuilla

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa