Keskiviikko, 12.12.2018 
Tuovi
Maakunta

Pohjois-Karjalassa havaittu runsaasti sinilevää - Vedet ovat taas lämpenemässä

  • Arttu Koistinen
  • Yrjö Nevalainen
Arkistokuva Arkistokuva
Sinilevien nopea lisääntyminen nähtiin Pohjois-Karjalassa 4. heinäkuuta illasta alkaen, kun voimakkaiden tuulien sekoittama, pohjasta ravinteita tuoma vesi ja sen jälkeinen tyyni sekä lämmin ilma loivat otolliset olosuhteet leväkukinnoille, ely-keskus tiedottaa.

Tiedotteen mukaan sinilevää ilmestyi monin paikoin laajoille alueille runsaiksi kukinnoiksi.

- Voimakkaan ja laajan leväesiintymän häviäminen vie oman aikansa, eikä se ole ennustettavissa, koska siihen vaikuttavat monet tekijät, kuten tuulet ja ravinteiden saatavuus.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ely-keskuksen mukaan sinilevien massaesiintymät voivat myös olla myrkyllisiä, joten vettä ei tulisi käyttää esimerkiksi löylyvetenä.

Pohjois-Karjalan ely-keskuksen 21 vakituisessa seurantakohteessa havaittiin viimeisen viikon aikana levää Heposelällä kahdessa kohteessa, Suuri-Onkamolla ja Pyhäjärvellä. Pyhäjärvellä levää oli runsaasti.

Säännöllisen leväseurannan lisäksi tehtiin yksittäisiä ilmoituksia Ätäsköstä, Viinijärvestä, Rikkavedeltä, Melakko-Loitimosta, Liperin Riihilammesta sekä useasta kohteesta Pyhäjärvestä, Pielisestä, Höytiäisestä ja Orivedeltä, ely-keskus kertoo.

Yksittäisten ilmoitusten määrä oli korkeampi, kuin aiempina vuosina keskimäärin.

Vesien lämpötila on vaihdellut paljon kesän aikana. Helteet nostivat lämpötilaa ajoittain pitkän ajan keskiarvoa korkeammalle, mutta voimakkaat tuulet ja kylmät jaksot jäähdyttivät ne nopeasti.

Nyt vedet ovat ely-keskuksen mukaan taas lämpenemässä. Torstaina aamulla pintaveden lämpötila oli Pyhäselällä Joensuussa 18,3 lämpöastetta.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa