Tiistai, 11.12.2018 
Taneli, Tatu
Maakunta

Kiukkuiset mehiläiset ja kimalaiset piinaavat asukkaita Liperissä - "Onneksi koko parvi ei kuitenkaan hyökännyt"

  • Miia Ruuttula
  • Miia Ruuttula
Matti Luostarinen kantoi mehiläislaatikon varovasti autoonsa. Matti Luostarinen kantoi mehiläislaatikon varovasti autoonsa.

Helle on saanut mehiläiset ja kimalaiset hakeutumaan ikäviin paikkoihin Liperissä. Helena Heiskanen huomasi maanantai-iltana Heiskalan Hoppalan hevostallilla mantukimalaisparven pesiytyneen varastorakennuksen välikattoon. Kimalaiset ärsyyntyivät hevosista ja ehtivät pistääkin kissaa ja muutamaa hevosta.

Sosiaalipedagogista hevostoimintaa tarjoavan tallin toiminnan kannalta kimalaiset valitsivat huonoimman mahdollisen paikan.

- Suoraan parven valitseman seinän alla on ramppi, jolta pyörätuolissa olevat asiakkaat nostetaan hevosen selkään. Onneksi koko parvi ei kuitenkaan hyökännyt, vaan tilassa lenteli vain muutama kiukkuinen kimalainen, Helena Heiskanen kertoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hän soitti illalla hätiin paikallisen mehiläistarhaaja Matti Luostarisen, jolla on 40 vuoden kokemus mehiläisten käsittelystä. Luostarinen ruiskutti kimalaisten käyttämiin seinänrakoihin muurahaishappoa. Heiskasen mukaan kimalaiset olivat hävinneet yön aikana.

Liperin-mehilaiset2Karjalainen20180718

Luostarinen sai toisen samanlaisen keikan Liperin Keskuskentän leikkipuistoon.

- Jostakin karannut tarhamehiläisparvi oli tykästynyt lahokoloon koivun haarassa, joka sijaitsi ihan leikkipuiston hiekkalaatikon vieressä. Ruiskutin koloon eilen muurahaishappoa, ja tänä aamuna mehiläiset olivat siirtyneet koivun juurelle, Luostarinen kertoo.

Hän epäilee, että kuumuus ja runsas horsman mesi ovat aiheuttaneet sen, että mehiläisten aiempi pesä on mennyt tukkoon ja pakottanut ne etsimään uutta sopivaa pesäpaikkaa.

Suurin osa parvesta menehtyi muurahaishappoon. Jäljelle jääneet yksilöt Luostarinen harjasi varovasti kuljetuslaatikkoon.

- Voi olla että parvesta ei enää saa elinkelpoista. Ilman kuningatarta työläiset eivät selviä vuorokautta pidempään, joten pian viimeistenkin lentelijöiden pitäisi kadota leikkikentältä, Luostarinen vakuuttaa.

Luostarisen mukaan viimeistään huomenna leikkikentän pitäisi olla taas turvallinen ympäristö lasten leikkeihin.

Liperin-mehilaiset3Karjalainen20180718

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa