Torstai, 13.12.2018 
Seija
Maakunta

Puuhun ripustettavassa teltassa saa uutta perspektiiviä Joensuun kaupunkimetsään

  • Roosa Pelkonen
  • Minna Raitavuo

Mehtimäen kesäöinen äänimaisema yllättää. Noin iltakymmeneen asti lähistöltä kantautuu skeittiramppia vasten jymisevän rullalaudan ja nappulakenkiin läsähtävän jalkapallon ääniä.

Sen jälkeen voisi kuvitella olevansa erämaassa. Mielikuvan rikkoo ainoastaan valtatieliikenteen tasaisen vaimea kohina, muuten kuuluu vain linnunlaulua ja tuulen huminaa.

Viserrys on voimakkaimmillaan aamuyön tunteina.

Sain huomata tämän viime kesäkuussa yöpyessäni joensuulaisessa Treetop-seikkailupuistossa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Majapaikkanani oli parin metrin korkeuteen ripustettu Tentsile-teltta, hieman riippumattoa muistuttava puumajoite. Kolmion mallinen viritys maksaa omaksi ostettuna muutaman satasen, mutta sellaisen saa vuokrattua yöksi tai pariksi liki kymmenen kertaa halvemmalla.

KAGI-Tretop-teltta-ypyminen-04Kgi20180605Tentsile-teltta hankittiin Treetop-puistossa työskennelleen Tiia Keltamäen ehdotuksesta.

Tentsilen telttaosio pystytetään tukikeppien avulla kuin mikä tahansa teltta. Tavallisesta teltasta poiketen se viritetään tukevilla kuormaliinoilla puiden varaan, eikä pohjan alle jää kuin ilmaa.

Minun yöpymistäni varten teltan pystyttävät seikkailupuiston työntekijät Tiia Keltamäki ja Veera Varjus. He eivät ole kasanneet Tentsilea aiemmin, mutta – toisin kuin minä – tietävät sentään periaatteen. Lisäksi naiset ovat työnsä puolesta tottuneempia korkeuksiin ja näppärämpiä kuormaliinojen kanssa.

Pystytys käy käden käänteessä. Ensin etsitään kolme toisistaan sopivalla etäisyydellä kasvavaa puuta, joihin liinat kiinnitetään. Sitten vain liinat kiinni majoitteen alatasoon ja puihin, kiristys, ja sama homma varsinaisen teltan kanssa. Lopuksi telttaan viritetään tukikepit ja sadesuojus.

Kun teltta on kasattu, Keltamäki ja Varjus pääsevät päättämään työpäivänsä. Jään yksin vain hetkeksi, sillä telttayöstäni kuullut ystäväni käy piipahtamassa puistossa ennen yöpuulle asettumista. Hän on huolissaan city-retkeilijän varustuksesta: onhan yllä riittävästi vaatetta ja makuupussi tarpeeksi lämmin?

Samaa kyseli aiemmin makuupussin lainannut perheenjäsen, joka varoitti pussin soveltuvan alimmillaan kymmenen asteen lämpöön. Vakuutan tarkenevani, mutta saan vielä varmuuden vuoksi lainaksi pipon, hanskat ja villasukat sekä kehotuksen tulla ystävän asunnolle yöllä, jos kylmyys yllättää.

-KAGI-Treetop-teltta-ypyminen-14Kgi20180605Telttaan kiivetään pohjassa olevasta aukosta.
Yllättäähän se. Olisin herännyt aamuyöllä mieluummin linnunlauluun, mutta totuus on, että palelen.

Ilmatieteen laitoksen mobiilisovelluksen mukaan ulkolämpötila on laskenut viiteen asteeseen. Tässä vaiheessa olisi kuitenkin noloa luovuttaa, joten tsemppaan itseäni, puen villavaatteet päälle ja vedän makuupussin kokonaan kiinni.

Herään seuraavan kerran vasta aamuseitsemän aikoihin. Olo ei ole kauhean levännyt, mutta mihinkään ei kolota telttayön jälkeen. Vaikuttaakin sillä, että puumajoite ja Mehtimäki olisivat oivia nukkumapaikkoja, kunhan retkeilyvarustus päihittäisi alkukesän koleuden.

Juttu on julkaistu alun perin Karjalaisen Kägi-kesälehdessä 2018.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa