Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Maakunta

Lämpöä liikaakin, sadetta liian vähän - Joensuun lämpösumma 26 prosenttia keskivertoa suurempi

  • Timo Riistaniemi
  • Jarno Artika
Maanviljely on Suomen oloissa taitolaji: pitää yrittää maksimoida lyhyen, sääoloiltaan oikullisen kesän antama lämpö ja valo mahdollisimman hyvin. Säätilastojen mukaan ei kovin hyvältä näytä.

- Meillä lasketaan kasvukauden lämpö- ja sadesummia rutiinisti runsaalle 50 paikkakunnalle viiden vuorokauden jaksoissa. Viimeisin jakso päättyi torstaina 19.7., meteorologi Niina Niinimäki Ilmatieteen laitoksen Ilmastopalvelusta kertoo.

- Pohjois-Karjalaan kasvukauden tiedot lasketaan Joensuuhun ja Ilomantsiin. Näille arvoille on saatavilla myös vastaavan kauden vertailuarvot, Niinimäki jatkaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lämpösumma ilmaistaan prosenttilukuna. Prosenttiluku 100 tarkoittaa sitä, että nyt elettävä kesä on tismalleen pitkän ajan tilastoista lasketun keskiarvon mukainen.

Joensuussa kasvukausi alkoi 30. huhtikuuta ja Ilomantsissa 6. toukokuuta.

Touko-, kesä- ja heinäkuun helteiden takia ei kenellekään ole yllätys se, että lämpösumma on tavallista suurempi. Joensuussa vertailuarvo on 26 prosenttia ja Ilomantsissa 31 prosenttia yli keskivertokesän lukujen.

Myös kesä 2014 oli huomattavasti keskivertokesää lämpimämpi. Tuolloin Karjalainen kirjoitti (17.7.2014), että Joensuussa lämpösumma oli heinäkuun puoliväliin mennessä vain seitsemän prosenttia keskiarvoja korkeampi. Kesäkuussa 2014 oli kolea jakso, joka tasi hellepäivien vaikutuksen.

Viljelyksien kannalta kesä 2014 oli parempi, sillä lämmön lisäksi saatiin sadetta. Heinäkuun puoliväliin tultaessa sademäärät olivat kolmanneksen keskiarvoa korkeammat.

Suurin lämpösummakertymä koko maassa on (19.7.2018 mennessä) 951 °Cvrk Helsinki-Vantaalla, Niina Niinimäki analysoi.

Joensuun lukema on 781, Ilomantsin 751, Tohmajärven 788 ja Valtimon 776.

Tänä kesänä on satanut normaalia vähemmän. Joensuussa on kasvukauden aikana satanut 114 ja Ilomantsissa 88 millimetriä. Joensuun sademäärä on 80 prosenttia ja Ilomantsin vain 64 prosenttia pitkän ajan keskiarvosta.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa