Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Maakunta

"En tiedä, tavaraa riittää!" - Antiikkimessuilla tyhjästä liikehuoneistosta tuli aarreaitta, joka yllätti iloisesti turistin

  • Aaro Virolainen
Heikki Karvinen (vas.) osti keräilykansion ja kolikoita Hannu ja Simo Lehtolalta. Heikki Karvinen (vas.) osti keräilykansion ja kolikoita Hannu ja Simo Lehtolalta.
Tyhjä liikehuoneisto Joensuun Suvantokadun ja kävelykadun kulmassa muuttui viikonlopun ajaksi aarreaitaksi, jossa huolellinen asiakas saattoi viettää pitkäksi venyvän tovin tutkien, neuvotellen ja puntaroiden lompakkonsa paksuutta.

Vaikutelma ihastelusta syntyi esimerkiksi nurmijärveläisen yrittäjän Pauli Pohjolan laajan ja poikkeuksellisen koruvalikoiman äärellä.

Hän ja joensuulainen Ritva Patja olivat yksimielisiä, että hopeinen käärmeketju granaatein koristellulla ristillä oli hyvin kaunis. Pohjola halusi korusta 75 euroa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Neuvottelen hinnasta vielä, Ritva Patja totesi hopeakorusta, kun Pohjola alkoi jo kaivaa esiin Björn Weckströmin herkkälinjaista timanttiriipusta 1 500 euron hintalapulla.

Sano lopullinen hinta kestotilaajille?

- Kansainvälisissä huutokaupoissa näitä on myyty noin 2 000 eurolla, Pohjola torjui julkisen tinkimisen lyhyen harkinnan jälkeen.

Antiikki- ja keräilymessujen 18 näytteilleasettajasta miltei kaikki saapuivat kauempaa Jönköpingistä Pietarsaareen.

Lähistöltä olivat messuisäntä Ari Santala sekä savonlinnalainen levykauppias Markku Lehtinen kimppaosastollaan jalkakäytävällä vuoropäivin.

Parhaat löydöt tekee, kun tulee messuille heti ovien avauduttua?

- En tiedä, tavaraa riittää! Santala kiisti ajatuksen päätöspäivänä sunnuntaina.

Ari Santala, 67, on teoriassa eläkkeellä mutta auttelee perinteikästä antikvariaattia Suvantokadulla jatkavaa poikaansa Eetu Santalaa.

- Niin kauan kuin henki pihisee, en osaa lopettaa näitä hommia, Ari Santala sanoi.

Hän oli vähän aiemmin ostanut messuasiakkaaltaan Raija Kärkkäiseltä Waltarin Isästä Poikaan -kirjan vitosella divarin hyllyyn.

Esimerkiksi sotakirjallisuudelle, luovutetusta Karjalasta sekä käsityöperinteistä kertoville kirjoille on aina ostajia. Tämä kävi ilmi Santalan toteamuksista ja messuille valitsemista teoksista.

Messutila näytti ulkoa todellista kokoaan pienemmältä eikä parkkipaikkoja ollut ihan vieressä, mikä saattoi vaikuttaa siihen, että kuuden euron pääsylipun maksaneet saivat asioida rauhassa ilman ryysistä.

Tampereella rahoihin ja postimerkkeihin erikoistunutta kivijalkamyymälää pitävät Hannu Lehtola ja isänsä Simo Lehtola kiittivät lakritsapatukalla jokaista asiakastaan.

Karkkilaatikon pohja häämötti, kun savonrantalainen Heikki Karvinen osti keräilykansion sekä kolikoita. Karvinen alkoi rakentaa kokoelmaansa, kun peri vanhoja rahoja.

Lehtolat kertoivat, että uudet nollasetelit ovat alkaneet korvata postikortteja muistoina. EKP:n painoon hyväksymät setelit ovat oikeita hologrammeineen, turvalankoineen, vesileimoineen ja numerosarjoineen, mutta niiden nimellisarvo on nolla euroa. Keräilyarvon määräävät markkinat. Seteleitä ovat painattaneet esimerkiksi kaupungit ja museot.

Loimaalainen turisti Oili Korkiakoski ihastui erityisesti vanhoihin ruokailuvälineisiin, mutta kun irtainta jo on, hän halusi harkita tarkoin.

- Tosi laadukasta tavaraa, ja luulen, että hinnat ovat kohdillaan, Korkiakoski kiitteli näkemäänsä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa