Lauantai, 17.11.2018 
Einari, Eino
Maakunta

Pyhiinvaellus Kiteelle – Joka kesä Nightwish-fanit ympäri maailman matkaavat kokemaan Tuomas Holopaisen synnyinpaikan

  • Risto Kuittinen
Ola Osses (vas.), Anastasia Solovyeva ja Giuseppe Iampieri vaikuttuivat Kiteen Kotiseutumuseon Nightwish-näyttelystä. Ola Osses (vas.), Anastasia Solovyeva ja Giuseppe Iampieri vaikuttuivat Kiteen Kotiseutumuseon Nightwish-näyttelystä.

Joka kesä noin viikon ajaksi Kiteen katukuvaan ilmestyy Nightwish-paitoihin soinnustautuneita ihmisiä. Puheenparsi on usein jotakin muuta kuin suomea, mutta iloinen tervehdys kajahtaa siitä huolimatta.

Kävijöitä ei houkuttele mikään yksittäinen nähtävyys tai maamerkki, vaan sielunyhteys, joka on muodostunut Nightwish-fanien välille ympäri maailman.

Yksi vierailijoiden ensimmäisistä pysähdyspaikoista on Kiteen kotiseutumuseon Nightwish-näyttely.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Taustalla soi hiljaa Sleeping Sun -kappale.

– Se merkitsee minulle todella paljon, että voin tulla tänne ja nähdä rakastamani musiikin lähtökohdat. Koen musiikkiin niin voimakasta yhteyttä, kertoo Anastasia Solovyeva, 27, joka saapui Kiteelle Yoshkar-Olan kaupungista Marin tasavallasta Venäjältä.

– Kun tulin tänne ja näin kauniin luonnon ja ympäristön. Tunsin mistä Tuomas Holopainen on saanut inspiraationsa. En pelkästään nähnyt sitä silmilläni, vaan myös tunsin sen syvällä sisälläni. Musiikki on vain alku.

Solovyevan seurassa nyökyttelevät Giuseppe Iampieri, 46, sekä Ola Osses, 14, jotka tunnustautuvat Solovyevan tavoin Nighwishin intohimoisiksi faneiksi.

Vuosien varrella Kiteellä on järjestetty Nightwishin faneille useita tapahtumia, kuten Nightwish-weeks -tapahtumaa sekä uudempaa Kitee International Music and Art -festivaalia.

Roomalainen säveltäjä Giuseppe Iampieri tunnetaan paremmin taiteilijanimellä Mistheria. Hänen mukaansa jokainen maa ja kulttuuri antavat oman leimansa paikalliseen musiikkiin.

– Ennen tänne tulemista mielessäni oli kuvia siitä, millaista täällä on. Saavuttuani tänne tuntui kuin sadut tulisivat eloon. Puhdasta ilmaa on hienoa hengittää.

Sadepäivänä Iampieri pohtii, että Nightwishin musiikkia voisi myös luonnehtia sateiseksi musiikiksi.

– Jätän mieluummin arvauksen tasolle, millaista täällä on talviaikaan. Olen kuullut, että täällä on todella kylmää, mutta ehkä siitä saisi taas uutta ja erilaista inspiraatiota, hän nauraa.

Anastasia Solovyeve voi kuulla Nightwishin musiikista sen, kuinka talvisin Suomessa on pimeää.

– Tietenkin pimeä vuodenaika vaikuttaa ihmiseen, ja kuinka asiat nähdään ja koetaan, Solovyeve pohtii.

Ola Osses saapui isänsä Maciey Ossesin kanssa Swidnicasta Puolasta. Ola Ossesin huippuhetki oli vuonna 2016, kun hän pääsi fanitapaamisessa Puolassa antamaan piirtämänsä muotokuvan yhtyeelle. Ola Osses on harrastanut piirtämistä vuodesta 2014 lähtien.

– Minut tunnettiin taiteeni vuoksi. Sain tietää, että faniklubi oli järjestemässä tapaamista. Kysyin, voisiko joku antaa taidettani bändille, mutta minut kutsuttiinkin sinne mukaan.

Osses pääsi tapaamaan Tuomas Holopaista, Marco Hietalaa sekä Floor Jansenia.

– Pyörryin melkein ja itkin muutaman minuutin, mutta sitten kaikki oli taas hyvin. Ajattelin vain, että hyvä jumala, he ovat elossa ja hengittävät vieressäni.

Nightwishin faneilla on voimakas yhteys, jonka jakoon Anastasia Solovyeven mielestä Kiteen luonto soveltuu erinomaisesti.

– Täällä on ollut hämmästyttävää huomata, että ihmiset ymmärtävät helposti toisiaan, jopa niin, ettei sanoja aina edes tarvita kommunikaatioon. Se on todella harvinaista.

Marin kansaan kuuluva Anastasia Solovyeve on aina ollut kiinnostunut suomalaisesta kulttuurista.

– Tutustun täällä omiin juuriini ja suomalaiseen kulttuuriin ja kieleen. Musiikki on intohimoni. Kaikki mitä tarvitsen on täällä.

 Juttu on julkaistu alun perin Karjalaisen Kägi-kesäjulkaisussa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa