Sunnuntai, 18.4.2021 
Valto, Valdemar
Maakunta

Seitsemän vinkkiä: Omaa arkista kulutusta voi vähentää helposti

  • Emma Auvinen
  • Kimmo Kirves
Kirpputorilla voi shoppailla hyvillä mielin, sanoo ekoteologi Pauliina Kainulainen. Kirpputorilla voi shoppailla hyvillä mielin, sanoo ekoteologi Pauliina Kainulainen.

Vinkit: Ekovinkkien kokeileminen on hauskaa ja tuo vaihtelua arkeen.

Keskiviikkona 1. elokuuta vietetään Maailman ylikulutuspäivää. Ylikulutuspäivä on laskennallisesti se päivä, kun kulutuksemme ylittää maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisten polttoaineiden käytöstä syntyneitä päästöjä. Omaa arkista kulutusta voi vähentää monin helpoin tavoin.

1) Anna autolle vapaapäivä.

Suomalaisen keskivertotyömatka on 16 kilometriä edestakaisin. Kolme neljästä kulkee matkat omalla autolla. Ympäristövaikutuksiltaan yksityisautoilu rasittaa eniten ympäristöä. Jos autoilun jättäminen kokonaan laskuista tuntuu vaikealta, kokeile aluksi vaihtaa kerran viikossa pyöräilyyn tai bussimatkaan. Ehdit ihailla maisemia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vinkki: Tiina Anola-Pukkila, Pohjois-Karjalan Martat

2) Korvaa liha kalalla tai kasviksilla.

Helpoin tapa vähentää ympäristökuormaa on lihan kulutuksen vähentäminen. Karjanpito on ylikulutuksen pääsyy ja merkittävä päästöjen aiheuttaja. Kokeile lisätä ruokalistaasi vähintään yksi päivä, kun et käytä punaista lihaa. Kasviproteiineja kuten härkäpapua eli härkistä ja nyhtökauraa voi käyttää lihan korvikkeena. Härkäpapua kasvatetaan Pohjois-Karjalassakin ja sitä voi kasvattaa itse. Jos käytät lihaa, suosi riistaa ja kestävin menetelmin pyydettyä kalaa, esimerkiksi särkeä. Suosi paikallista ruokaa.

Vinkki: Tiina Anola-Pukkila, Pohjois-Karjalan Martat

3) Tutustu villiyrtteihin.

Lähiruokaa voi poimia lähimetsästä. Villiyrttiharrastus kannattaa aloittaa helposti tunnistettavista kasveista kuten voikukasta ja nokkosesta. Pinaatin voi ruuissa korvata nokkosella, ja yrttejä voi lisätä tavallisen vihersalaatin sekaan. Niin sanottu veitsipesto valmistuu täysin villiyrteistä, esimerkiksi voikukasta, vuohenputkesta ja poimulehdestä tehdään veitsellä hakkelusta, lisätään vähän öljyä ja etikkaa sekä valkosipulia. Seos maistuu leivän päällä tai ruuan lisukkeena. Myös sesonkikasvisten suosiminen on ympäristöteko.

Vinkki: Tiina Anola-Pukkila, Pohjois-Karjalan Martat

4) Kokkaa uutta ruuantähteistä.

Kotitalouksien ostamasta ruuasta kuusi prosenttia päätyy roskiin. Ruoantähteistä voi valmistaa monenlaisia ruokia. Keitetyt perunat ja kasvikset sopivat sosekeittojen pohjaksi tai sämpylätaikinan jatkeeksi. Kuivaneet leivät voi paahtaa pannulla ja nauttia hillon kanssa tai kuutioida ja paahtaa leivästä krutonkeja esimerkiksi keiton lisukkeeksi. Kuivaneista leivistä ja sämpylöistä voi tehdä myös korppujauhoja, joita voi käyttää lihapullataikinaan.

Vinkki: Tiina Anola-Pukkila, Pohjois-Karjalan Martat

5) Isoäitien opit kunniaan!

Mieti miten isoäitisi teki asiat. Harjoittele parsimaan sukka. Vähennä tekstiilijätettä: Opettele esimerkiksi tekemään räsymattoja. Vanhoja tekstiilejä voi hyödyntää myös tekemällä niistä kauppakasseja.

Vinkki: Pauliina Kainulainen, ekoteologi

6) Satsaa vaateostoksilla laatuun.

Osta vaatteita ja tarve-esineitä vain silloin, kun todella tarvitset uuden. Huvittelutarkoitukseen kuluttaminen on eettisesti arveluttavaa. Ostettavan kohteen laatuun kannattaa kiinnittää huomiota niin vaate- kuin huonekaluostoksilla, jotta tavarat kestävät vuodesta toiseen.

Vinkki: Kari Karjalainen, Joensuun kaupunginjohtaja

7) Kirpputorilla voi shoppailla hyvillä mielin.

Kirppikseltä löytää usein hauskoja ja persoonallisia vaatteita. Esimerkiksi teknisiä urheiluvaatteita ei kannata ostaa uutena vesistöön päätyvien mikromuovien vuoksi. Jos teknisestä materiaalista valmistetun paidan ostaa kirpputorilta, kemikaalit ovat jo liuenneet pois. Jumppapaidaksi käy myös vanha t-paita.

Vinkki: Pauliina Kainulainen, ekoteologi

Ylikulutuspäivä 1.8.

Ihmiskunta tarvitsisi 1,7 maapalloa

Ylikulutuspäivä on laskennallisesti se päivä, kun kulutuksemme ylittää maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisten polttoaineiden käytöstä syntyneitä päästöjä.

Suomalaisten kansallinen ylikulutuspäivä oli jo 11.4.

Nykyisellä kulutuksella ihmiskunta tarvitsisi 1,7 maapalloa.

Jos koko maailma kuluttaisi yhtä paljon kuin suomalaiset, tarvittaisiin 3,6 maapalloa.

Ylikulutuksen pääsyyt ovat liikenteestä ja asumisesta syntyvät kaasuhuonepäästöt.

Niiden rinnalla ruuantuotanto kuluttaa paljon luonnonvarojamme. Maatalouskäytössä olevasta maasta 80 prosenttia käytetään lihan ja muun eläinperäisen ruuan tuotantoon.

Kansainvälinen luontopaneeli IPBES arvioi, että elinympäristön heikkeneminen vaikuttaa 3,2 miljardin ihmisen hyvinvointiin.

Vuoteen 2050 mennessä elinympäristön heikkenemisen arvioidaan olevan suurin yksittäinen syy lajien sukupuuttoon.

Selkärankaisten eläinten yksilömäärän arvioidaan vähentyneen 58 prosentilla reilussa 40 vuodessa, WWF:n Living Planet -raportissa kerrotaan.

Ylikulutuspäivä ei ole siis teoreettisia laskelmia, vaan seurauksia on nähtävissä jo nyt, WWF:n Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder sanoo.

Ylikulutuspäivän ajankohdan arvioi Global Footprint Network -tutkimuslaitos.

Lähde: WWF Suomi

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi