Perjantai, 16.11.2018 
Aarne, Aarno
Maakunta

Muistojen majatalo – Parren peti ja puuro on liperiläinen majapaikka, joka tunnetaan Keski-Euroopassakin

  • Liisa Yli-Ketola
  • Mikko Makkonen
Rolf ja Raija Albert sekä pojan tyttäret Emma ja Else Albert Rolfin pienoisrautateiden äärellä. Zeppelin leijailee eurooppalaisten linnojen yllä. Rolf ja Raija Albert sekä pojan tyttäret Emma ja Else Albert Rolfin pienoisrautateiden äärellä. Zeppelin leijailee eurooppalaisten linnojen yllä.

Saksasta Liperiin muuttaneet Raija ja Rolf Albert ovat kumpikin luoneet eläkeläisinä omat maailmansa. Heitä yhdistää matkailuyrittäjyys.

Rolf on 60 vuotta kerännyt junanvaunuja, vetureita, radankappaleita, miniatyyrilinnoja ja muuta rekvisiittaa pienoisrautatiehensä. Kokonaisuus sai Liperin Leppälahdelta loistavan paikan: navetta muuntui näyttelyhalliksi.

Elämäntyönsä sähköinsinöörinä rautateillä tehnyt 75-vuotias Rolf Albert esittelee mielellään aarrettaan yleisölle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Raidetta on yhteensä 170 metriä, vaunuja on 300 ja vetureita 80. Pöytäneliöitä kokonaisuus vaatii lähes 20.

 BILD2318Kgi20180605Juna ja raiteet ovat N-kokoa eli pienennyksen suhdeluku on 1:160. Junia Rolf Albert on kerännyt jo teini-ikäisestä saakka.

Raija Albertille puolestaan avautui eläkepäiviksi uusi työmaa, kun hän uppoutui satavuotiaan sukutalon eli oman mummulansa aarteisiin: kirjeitä, kortteja, kirjoja, tauluja, vaatteita, kenkiä, käsitöitä ja kodinkoneita tuli vastaan runsaasti. Sota-aikaisesta enonsa kirjeenvaihdosta hän on ehtinyt työstää jo kaksi omakustannekirjaa. Enon sota on nimeltään jälkimmäinen, jossa Raijan Sakari-enon kenttäpostikirjeet saavat välittää omaa karua viestiänsä sotarintamalta. Ajan tavan mukaisesti sotilas teitittelee äitiään ja kirjeissä kiitellään, rukoillaan ja toivotetaan hyviä vointeja puolin jos toisinkin.

”Vaan toivomme, että joskus pääsemme lepäämään. Täällä tai haudassa”, sotamies kirjoittaa.

BILD2320Kgi20180605Katsomista riittää pikkutarkasti rakennetussa vuoristomaisemassa.

Navetan ylisillä aika pysähtyy paitsi kirjenippujen myös muiden esineiden parissa.

– Tuossa on äitini kehto, käsitöitä, rukkeja on useita, lestejä, 69-vuotias Raija Albert esittelee.

– Äiti ei heittänyt ikinä mitään pois. Työmaata on riittänyt kaiken puhdistamisessa ja esiin ottamisessa. Uuden lattian teimme navetan parvelle.

 BILD2332Kgi20180605Jokaiselle jotain tuttua löytynee Mummon museovintiltä.

Parren peti ja puuro -matkailupaikka ei sijaitse valtateiden varrella, mutta suusta suuhun sana kodikkaasta yöpymispaikasta on jo kulkenut Keski-Euroopassa.

Saksan kielen osaava pariskunta on helposti lähestyttävä. Vieraille kerrotaan kyllä, mitä maakunnassa kannattaa katsoa: aika moni ajaa ainakin Kolille. Erilaiset urheilutapahtumat täyttävät varauskirjan nopeasti.

Lisäksi Albertien liittyminen Airbnb-yrityksen listoille on tiennyt majoitusvuorokausien merkittävää lisääntymistä.

– Hurjan kansainvälistä on se porukka, joka meillä yöpyy. Heitä on ollut Uudesta-Seelannista, Intiasta ja paljon Ranskasta, Raija Albert muistelee viimeaikaisia vieraitaan.

Kesä-, heinä- ja elokuun vuorokaudet ovat olleet varattuja jo viime syksystä saakka.

 BILD2372Kgi20180605Satavuotias talo kutsui Saksassa elämäntyönsä tehneen koneinsinööri Raija Albertin takaisin koti-Suomeen ja matkailun pariin.

Päärakennuksen vieressä sijaitsee sininen kahdeksan henkilön mökki ja rannassa toinen. Lisäksi tarjotaan aittamajoitusta ja telttapaikkoja. Ote on rento, arvelee Raija Albert.

– Voin tarjota seuraa vaikkapa sienimetsään, hän hymyilee.

Hän valmistuu täksi kesäksi erä- ja luonto-oppaaksi Niittylahdesta, joten voi tutustuttaa ulkomaiset asiakkaansa Suomen luontoon entistä pätevämpänä.

Aamiainen ei perusairbnb-majoitukseen kuulu, mutta tarvittaessa Raija keittää puurot ja Rolf valmistaa muutakin syötävää tilauksesta.

Maatilalla on pidetty pop up -ravintolapäiviä. Lisäksi luomuhunajaa saadaan myyntiin omasta mehiläistarhasta.

Juttu on alun perin julkaistu Karjalaisen Kägi-kesäjulkaisussa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa