Keskiviikko, 19.12.2018 
Iikka, Iiro
Maakunta

Nurmeksen Rompepäivillä puukkoja, puntareita ynnä muita virvokkeita

  • Jaakko Pikkarainen
  • Jaakko Pikkarainen
Jorma Tolvanen esitteli petroolikannua, jolla vielä 1950-luvulla haettiin kyläkaupasta valoa iltoihin. Jorma Tolvanen esitteli petroolikannua, jolla vielä 1950-luvulla haettiin kyläkaupasta valoa iltoihin.
Kuhmon mobilistien Rompetapahtuma alkoi perjantaina ehkä liiankin hyvässä säässä. Helle vie ihmisiä rannoille ja laskee ostohalukkuutta. Toisaalta se laskenee hintoja ja tuonee tällaisia tapahtumia kiertäviä paikalle.

- Nyt on ostajan markkinat, outokumpulainen Tarja Livajärvi tuumi iltapäivällä.

Hän kertoi käyvänsä tällaisissa myyntitapahtumissa silloin tällöin. Myynnissä on omaa keräämää tavaraa ja tuttujen keräilijäksi tietämälleen tuomaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Livajärven keräilyn kiinnostuskohteet muuttuvat ajan mukana. Nyt hän kerää Sarvis-muoviesineitä. Yhtäältä se johtuu siitä, että nämä esineet ovat katoamassa ja toisaalta niiden siitä johtuvasta hintojen kohoamisesta.

- Kysytyimpiä ovat nyt yksittäiset Arabian lautaset, Livajärvi kertoi.

Niitä hän sanoi myyvänsä alle listahintojen. Hinta juontuu netistä, tosin kahdella jaettuna.

Perinteinen puntari toimii sähköstä ja säästä riippumatta ja tarvittaessa myös itsepuolustusvälineenä sanonnan mainitsemien muiden virvokkeiden kera.

- Kesämökille, nokialainen Martti Viiri mainitsi ostoksena osoitteena.

Jonkinlaisia suorituspaineitakin se tuonee, sillä hänen äitinsä harrastaa kalastusta. Myös siksi mies kertoi puntarin ostaneensa. Siis suuria vonkaleita varten.

Puntarin myi nurmekselainen Jorma Tolvanen. Hänen pöydältään löytyi myös puukkoja, kirveitä ja muita saman sarjan työkaluja.

- Olen keräillyt näitä ja myyn nyt niitä pois, Tolvanen kertoi.

Tällainen keräilyharrastus tuntuu toimivan myös jonkinlaisena magneettina, sillä Tolvasellekin tutut ovat tuoneet häntä kiinnostavia esineitä.

Tolvasen myyntipöydän harvinaisimmat esineet ovat noin 100-vuotias seinäkello ja sotien jälkeenkin käytössä ollut petrolikannu. Tällaisilla kannuilla käytiin kaupasta vielä Tolvasen lapsuudessa lamppuun valoainetta.

- Vanhat työkalut kiinnostavat ihmisiä eniten. Ostajat haluavat näyttää jälkeläisilleen, millä nykyisyyttämme on rakennettu, Tolvanen sanoi.

Kuhmon mobilistit järjestää rompetapahtumansa Nurmeksessa nyt kahdeksannen kerran. Tapahtumavastaava Matti Alatalo sanoi odotuksissa olevan noin 5 000 kävijää. Tapahtuma päättyy sunnuntaina.

Tapahtuma on myös harrasteajoneuvojen ja vanhojen työkoneiden esittelyä. Niitä on esillä noin 150, ja niistä eksoottisimpana Alatalo mainitsi vanhan höyrykoneen.

- 1890-luvulta peräisin oleva Lokomotiv, joka pyritti erilaisia työkoneita, Alatalo kertoi.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa