Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Maakunta

Kodin siunaus yleistynyt - yli 500 toimitusta viime vuonna

  • Matti Siippainen, Riikka Minkkinen
  • Minna Raitavuo
–Maailmassa elämä on tarpeeksi hankalaa. Jos siihen saa Jumalan siunauksen mukaan, aina paremmin homma käy, sanoo Hannu Vepsäläinen. Marjala-Leena ja Hannu Vepsäläisen koti siunataan syyskuusa Kiihtelysvaarassa. –Maailmassa elämä on tarpeeksi hankalaa. Jos siihen saa Jumalan siunauksen mukaan, aina paremmin homma käy, sanoo Hannu Vepsäläinen. Marjala-Leena ja Hannu Vepsäläisen koti siunataan syyskuusa Kiihtelysvaarassa.
Kodin siunaus yleistynyt Suomessa.

Kirkon tutkimuskeskuksen tilastoinnin mukaan viime vuonna toimitettiin yhteensä 527 kodin siunaamista. Keskimäärin tilaisuuksiin osallistui 17 ihmistä ja yhteensä 8 839 henkeä.

- Nyrkkituntuma on, että kodin siunaamiset ovat lisääntyneet. Voin kuvitella, että esimerkiksi kotikasteen yhteydessä pyydetään kodin siunausta, sanoo Helsingin yliopiston käytännöllisen teologian professori Jyrki Knuutila.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Eri seurakunnissa kodinsiunausten määrä vaihtelee - tai kaikkia kasteen yhteydessä tapahtuneita siunauksia ei tilastoida.

Joensuun luterilaisessa seurakuntayhtymässä - johon Kiihtelysvaarakin kuuluu - merkittiin vuonna 2017 tilastoihin 14 kodin siunaamista. Lieksasta kerrotaan, että siunaamisia on muutamia vuosittain.

Kontiolahdessa oli vuonna 2016 peräti 45 kodinsiunaamista.

- Esimerkiksi minulla on tänä viikonloppuna neljä kastetilaisuutta, ja kahdessa niistä siunataan koti kasteen yhteydessä. Kun nuori perhe on muuttanut vuoden kahden sisällä kotiin, he mielellään liittävät siunauksen kastetilaisuuteen, kun sitä kysytään. Harvoin kodin siunaaminen on erillinen tilaisuus, vaan se tulee luontevasti kasteen yhteydessä, sanoo kirkkoherra Jukka Reinikainen.

Kodin siunaus on rukoushetki, jossa pyydetään kodissa asuvalle ihmiselle ja hänen kodilleen siunausta ristinmerkillä.

Siunauksessa toivotaan kotiin onnea, rauhaa, tasapainoa ja rakkautta; se on hetki jossa ollaan perheen ja ystävien kanssa yhdessä rukoilemassa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa