Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Maakunta

Pohjois-Karjalan ELY-keskus on valittanut Multiharjun luvasta

  • Jaakko Pikkarainen
  • Sari Sirkkiä-Jarva
Pohjois-Karjalan ELY-keskus on valittanut Vaasan hallinto-oikeuteen Nurmeksen kaupungin lupajaoston Multiharjun viimeiselle osuudelle myöntämästä maa-ainesluvasta.

- Aikaisempaan nähden mikään ei ole muuttunut, ELY-keskuksen ympäristövastuuyksikön päällikkö Aimo Heiskanen perustelee valitusta.

Lieksan ja Nurmeksen yhteinen lupajaosto hylkäsi KTK-Osuuskunnan kaksi aiempaa hakemusta, ja hallinto-oikeus piti päätökset voimassa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Soranotto kaupungin komeimpiin kuuluneesta Multiharjuista alkoi noin 40 vuotta sitten. Lähes kahden kilometrin pituisesta harjukokonaisuudesta on jäljellä noin 300 metrin osuus.

ELY-keskus perustelee lupajaoston päätöksen kumoamisvaadettaan sillä, että maa-aineksen otto turmelee merkittävästi harjualueen maisemakuvaa ja harjuluonnon luonnonesiintymiä. Maa-aineslain 3 §:n nojalla päätös tulee kumota lainvastaisena.

Nurmeksen kaupungin lupajaosto myönsi nyt lupaa hakeneelle KTK-Osuuskunnalle maa-aineksen edelliset ottoluvat keväällä 2008 ja kesällä 2009.

Pohjois-Karjalan ympäristökeskus antoi lausuntonsa kummastakin lupahakemuksesta. Niissä se arvioi, ettei maa-ainesten otto ole merkittävästi maa-aineslain 3 §:n tai ympäristönsuojelulain vastaista.

Kesällä 2009 lupajaosto perusteli luvan myöntämistä muun muassa sillä, että Multiharju on menettänyt merkityksensä arvokkaana harjualueena soranoton vuoksi.

Vuosien 2008 ja 2009 lupien otto-oikeuksien yhteismäärä on 165 000 kuutiometriä. Tämä tarkoittaa kilometrin mittaista, 8 metriä korkeaa ja 20 metriä leveää maa-ainespötköä.

Nurmeksen lupajaoston yksimielisestä päätöksestä on valittanut vain ELY-keskus.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa