Perjantai, 16.11.2018 
Aarne, Aarno
Maakunta

Kiteen lääkäreiden akuuttivastaanotosta väännetään taas - Kulut uhkaavat kolminkertaistua ennakoidusta

  • Sirpa Suomalainen
Lääkäreiden akuuttivastaanotosta on Kiteellä kinasteltu vuosia, ja asian kuviteltiin ratkenneen rauhanomaisesti tämän vuoden alussa, sillä valtuusto oli yksimielisesti varannut määrärahan akuuttivastaanoton lisäykseen.

Helmikuun alusta lähtien akuuttivastaanottoa on lisätty arki-iltoihin kaksi tuntia ja palautettu lauantaihin kuusi tuntia. Kitee on hankkinut palvelun ostopalveluna Siun sotelta.

Aluksi vastaanottoon on ollut käytettävissä myös omia virkalääkäreitä, mutta syksyllä lääkäritilanteen heikennyttyä joudutaan entistä enemmän turvautumaan 2,5 kertaa kalliimpiin ostolääkäreihin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Siun sote on hankkinut palvelua Attendolta, joka on 77-prosenttisesti osoittanut työhön lääketieteen opiskelijan tai kokemukseltaan häneen verrattavan lääkärin. Tämä on ilmeisesti heikentänyt asiakastyytyväisyyttä.

Siun sotessa on arvioitu, että kaupungin varaama 200 000 euroa ei tule riittämään tämän vuoden kuluihin, vaan jo syyskuuhun loppuun mennessä menot nousevat 356 000 euroon.

Jos taas akuuttivastaanottoa jatketaan nykyisenä vuoden loppuun saakka, koko vuoden kulut ovat 481 000 euroa.

Siun soten hallintoylilääkärin Petri Kivisen mukaan samaan aikaan ovat nousseet myös päivystyskulut ja Kiteen terveysaseman omat laboratorio- ja röntgenkulut.

Vastaanotolla käyneiden vaivana ovat useimmiten olleet hengitystieinfektiot, jotka eivät olisi Kivisen mukaan vaatineet välitöntä hoitoa. Lapsipotilaita todetaan olleen vain 14 prosenttia kävijöistä.

Uudessa tilanteessa Kiteen kaupunginjohtaja Eeva-Liisa Auvinen esitti kaupunginhallitukselle, että akuuttivastaanottoa jatkettaisiin vain syyskuun loppuun ja että ensi vuoden tilanne selvitettäisiin ennen ensi vuoden talousarvion käsittelyä.

Auvinen esitti lisäksi 156 800 euron lisämäärärahaa tälle vuodelle.

Kaupunginhallituksessa Auvisen esitykseen tehtiin kaksi vastaesitystä. Pentti Mähönen (kesk.) esitti, että asia otetaan uuteen valmisteluun. Mähösen ehdotuksessa Siun soten kanssa käydään uudet neuvottelut, joissa on mukana myös puheenjohtajisto ja joiden tulos tuodaan kaupunginhallitukseen hyväksyttäväksi.

Esa Lahtela (sd.) esitti, että nyt hyväksyttäisiin 281 000 lisämääräraha, joka riittäisi lääkärin akuuttivastaanottoon koko loppuvuodeksi. Ensi vuodesta Lahtela oli samaa mieltä kaupunginjohtajan kanssa: tilanne selvitettäisiin ennen ensi vuoden talousarvion käsittelyä.

Mähösen esitys voitti Lahtelan esityksen 6-2. Toisessa äänestyksessä Mähösen esitys voitti kaupunginjohtajan esityksen äänin 8-0.

Äänestystuloksen mukaan asiasta neuvotellaan uudelleen.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa