Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Maakunta

Kolumni: Raadollista mutta niin hellyttävää tosi-tv:tä

Aika moni tietää Pullervon, mutta tunnetkos Ivon ja Irman tai Suvin ja Sulevin?

WWF:n Norppalive on saanut suurta suosiota parina viime kesänä. Siinä nettikamera välittää reaaliaikaista Pullervo-norpan köllöttelyä Saimaalla. Kesän edetessä hyljettä näkee kivellään yhä harvemmin, eikä lähetyksen seuraaminen oikein palkitse.

Tänä vuonna klikkailin uusia luontokameralinkkejä. Enpä etukäteen tiennyt, millaisen maailman löysin. Ajauduin Viron pesäkameroille, joissa näytetään muun muassa merikotkien ja kalasääskien pesintää. Ja tapahtumia niissä on riittänyt.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

”Mun oli pakko poiketa vielä katsomaan Sulvia, että kai hän nyt elää sentään!” Lintujen elämä avautuu webkameroiden kautta koukuttavalla tavalla. Livelähetykset viihdyttävät mutta tuovat myös uutta faktatietoa lajien käyttäytymisestä – eikä varsinkaan tylsästi. Nettikamera näyttää lintujen elämän sellaisenaan, luonnonlakien mukaan.

Poikasten saaminen lentotaitoisiksi ja itsenäisiksi yksilöiksi on lintuvanhemmilta kuukausien katkeamaton uurastus.

”Näytti, että äiti tuli taas Ikean kautta, mutta onneksi isä oli ollut kalatorilla.” On tuntunut jotenkin hämmentävältä huomata, kuinka samaan tapaan kuin ihmiset linnut hoivaavat jälkikasvuaan ja huolehtivat näiden selviämisestä aikuisiksi. Emoilla on pesinnässä omat työtehtävänsä, eri lajeilla kylläkin vaihdellen. Esimerkiksi merikotkavanhemmat ruokkivat poikasiaan yhtä lailla, mutta kalasääskillä roolijako on selkeä: isälintu saalistaa, äiti syöttää ja tuo pesärisuja.

”Talossa on – sanoisinko vain perustukset vai kivijalka enää jäljellä.” Koti pyritään pitämään kunnossa, ja pesälle tuodaan aika ajoin lisäoksia, jotta se antaa tarpeeksi suojaa. Silti pesä voi hajota. Näin kävi merikotkille, joilla ei puussa lopulta ollut kuin liukkaat reunukset. Poikasen syöttäminen kävi hankalaksi, ja useamman kerran saalis putosi ulottumattomiin.

”Tässä huutaa ruoka/joutsenen poikanen ja ruokittava/merikotkan poikanen.”

Pesällä riittää jännitysnäytelmää. Kun poikaset emoineen kyyristyvät mataliksi ja tuijottelevat pelokkaina yläilmoihin, tietää tunkeilevan vihollisen kaartelevan pesän lähellä. Mutta kertaakaan näille pesijöille ei käynyt huonosti, toisin kuin niille useille joutsenen poikasille, jotka merikotkaisä lennätti omalleen syötäväksi.

Tässä vaiheessa meininki alkoi ”ihmistirkistelijästä” tuntua vastenmieliseltä, väärältä ja julmalta, vaikka näin se luonnossa kuuluu mennä.

”Nytkös sitten kotikatsomot alkavat potea tyhjän pesän syndroomaa!”

Lainaukset ovat netissä kamerasivustojen ohessa pyöriviltä keskustelufoorumeilta, joissa fanaattisimmat seuraajat ruotivat, ihastelevat ja väliin kauhistelevat lintumaailman käänteitä. Tapahtumavirtaan voi siis aina palata.

Viimeisimmät vaiheet: merikotkavanhemmat Suvi ja Sulev ovat saaneet Sulvi-poikasensa maailmalle, kalasääskiparin Irman ja Ivon kolmoset tekevät vielä lähtöharjoituksia.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa