Perjantai, 29.5.2020 
Oliver, Olivia, Oiva
Maakunta

Järvilohen kutupaikkoja kunnostetaan syksyn aikana Ruunaalla - helikopteri lennättää kiveä ja soraa satoja tonneja

  • Anni Rodriguez
  • Harri Ronkainen

Järvilohelle ja järvitaimenelle rakennetaan tänä syksynä Lieksanjokeen neljä uutta kutu- ja pienpoikasaluetta, tiedottaa Metsähallitus.

Työllä pyritään pelastamaan uhanalaiset järvikalat Ruunaan retkeilyalueella. Jokien kunnostus on osa monivuotista Lieksanjoen vaelluskalakärkihanketta.

Kunnostus maksaa tänä vuonna 96 000 euroa. Lisäksi jokeen on alkukesästä istutettu lohikalojen pienpoikasia 57 000 euron edestä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lieksanjoen kunnostustyöt aloitetaan syyskuun alussa. Kaivinkone aloittaa työt, minkä jälkeen helikopteri tuo kohteisiin kiveä ja soraa yhteensä noin 550 tonnia. Soran ja kiven lennätys alkaa 15.9. ja valmista on tarkoitus olla lokakuussa.

Kunnostetuille alueille siirretään tämän jälkeen emokaloja Lieksanjoen alajuoksulta alimman voimalaitospadon takaa kutualueille. Osa kutukaloista merkitään radiolähettimillä.

Tänä syksynä kunnostettavat alueet sijaitsevat Lieksanjoen Haapavitjassa ja Mustapyörteessä, joilla kalastuksen kuturauhoitus alkaa 1.9., eli kunnostukset eivät vaikuta kalastukseen. 

Lohikalojen lisääntymisalueita on kunnostettu Lieksanjoella aiemminkin. Viime vuonna työt sijoittuivat Naarakoskeen, Käpykoskeen ja Saarikoskeen, joihin myös siirrettiin kaloja kudulle. Sukeltajat löysivät kunnostusten jälkeen kalojen kutupesiä kunnostetuilta alueilta.

Ruunaan retkeilyalue on Metsähallituksen suosituin eräkohde.

WEBPamilonkosken-kutupesat5Karjalainen20150416 Helikoptereja hyödynnettiin kutupaikkojen kunnostuksessa myös Pamilonkoskella vuonna 2015.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa