Lauantai, 17.11.2018 
Einari, Eino
Maakunta

Kolilla yritetään bongata mahdollisimman monta eri lajia - retkeilijät pyydetään avuksi

  • Anni Kuittinen
  • Hannu Kauhanen

Kolin kansallispuistossa kartoitetaan parhaillaan sitä, kuinka monta lajia kansallispuiston alueella elää.

Kyseessä on Bioblitzin, eli vuorokauden mittainen lajikartoitustapahtuma. Kartoitus alkoi perjantaiaamuna kello 10 ja päättyy lauantaina kello 10.

Tapahtumaan voi osallistua kuka tahansa retkeillen. Lajihavainnot voi ilmoittaa Kolin luontokeskus Ukkoon joko kirjallisena lajilistana tai lähettämällä listan havainnoista tai valokuvat lajeista osoitteella ukko(at)metsa.fi, sähköpostin otsikkokenttään tulee kirjoittaa ”Bioblitz”.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Kaikki ovat tervetulleita osallistumaan. Yksittäisetkin tapahtuma-aikaan tehdyt havainnot ovat tervetulleita. Kolin lajilistalta puuttuu vielä tavanomaisiakin lajeja, kuten siili ja supikoira. Paikalla on monien eliöryhmien erityisasiantuntijoita, joten osallistua voi, vaikka lajinmääritys ei itseltä onnistuisikaan. Ja nyt on myös mahdollista päästä lajispesialistien kanssa maastoon, vinkkaa suojelubiologi Kaisa Junninen.

Yksittäisen havainnoijan ei siis tarvitse havainnoida koko 24 tunnin aikaa, vaan yhdenkin lajin havainnon voi ilmoittaa.

Lajimäärä Kolilla saattaa kohota jopa nelinumeroiseksi, Junninen arvelee. Viime vuoden vastaavassa tapahtumassa Hossan kansallispuistossa havaittiin noin 600 lajia.

Osana tapahtumaa järjestetään opastettu luontoretki, joka lähtee Kolin luontokeskus Ukon edestä lauantaina 18.8. kello 11. Retki on maksuton. Bioblitzin osallistujilla on lauantaina vapaa pääsy luontokeskuksen näyttelyihin.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa