Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Maakunta

Ihmettelyn kohde: Miksi Joensuun keskustaan rakentuvan kerrostalon seinä on vino?

  • Matti Siippainen
  • Mikko Makkonen
Rakenteilla oleva kerrostalo sijaitsee Koulukadun ja Niskakadun kulmassa. Taloon tulee 95 opiskelija-asuntoa. Rakenteilla oleva kerrostalo sijaitsee Koulukadun ja Niskakadun kulmassa. Taloon tulee 95 opiskelija-asuntoa.
Koulukadun ja Niskakadun kulmassa Joensuussa rakennetaan 6-kerroksista kerrostaloa, Niskaparkkia, johon tulee sekä Joensuun Ellin 95 opiskelija-asuntoa ja Joensuun Pysäköinnin 380 autopaikkaa.

Talon on suunnitellut joensuulainen Arcadia Oy Arkkitehtitoimisto ja pääsuunnittelija on Martti Aittapelto. Talo valmistuu lokakuussa.

Rakentamisen vaiheita seuranneet ohikulkijat ovat kummastelleet, miksi Koulukadun seinä ei ole suora vaan tekee mutkan Niskakadun lähellä puoleista päätä. Seinän linja näyttää jopa pyöreältä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Projektiarkkitehti Heikki Toivanen, miksi seinä ei ole suora?

Se tulee asemakaavasta. Siinä rakennuksen raja on merkattu niin, että se menee viistosti ja talo on rakennettava rajaan kiinni tuolta osin.

Eivätkö kaikki Joensuun ruutukaavan tontit olekaan suoria katuun nähden?

Tontti ei ole suorakaiteen muotoinen, vaan siinä on viiste. Lisäksi se tekee kulmauksessa pienen oikaisun liikennejärjestelyjen vuoksi. Kaavassa on määritelty rakennuksen ulkorajojen sijainnit, ja sitä kautta on otettu rakennusala kokonaan hyödyksi.

Ruutukaavalla on tällaisia poikkeuksia, mutta ne ovat harvinaisia.

Keväällä seinä näytti vielä vinommalta, mistä se johtui?

Rakentamisessa on eri vaiheita, ja kun työ alkaa lähestyä valmistumista, kokonaisuus hahmottuu. Kun keskeneräistä rakennusta katsotaan, hyvin helposti se voi näyttää erikoiselta ja poikkeuksellista.

Ohikulkijat ovat epäilleet jopa rakennusvirhettä...

Kyllä meillekin on joku siitä vitsillä heittänyt. Olemme ottaneet huumorilla.

Mutkan huomaa Niskakadun suunnasta, mutta Siltakadun suunnasta seinä näyttää suoralta. Onko se näköharha?

Siltakadun puolelta katsottuna voi todella tuntua, onko siinä perspektiivivaikutus vai miten se häviää. Mutka on hyvin toteutettu, ei hyppää se kulma silmiin.

Vaikeuttaako mutka asuntojen rakentamista?

Tuon alueen asuntojen kohdalle tulee omat haasteensa, mutta eivät ne ole ylitsepääsemättömiä. Asunnoissa mutkaa ei ole helposti havaittavissa, muutos on niin pieni. Joissakin lattiamateriaaleissa sen voi havaita. Tuossa kohdassa on yksiöitä ja kaksioita, ja kaksiossa on vielä väliseinä jakamassa tilaa.

Kuinka paljon jalkakäytäviä on kavennettu?

Ne eivät kaventuneet. Jalkakäytävä rajautuu nyt rakennuksen seinään Koulukadun ja Niskakadun puolelta. Ennen paikalla oli parkkialue, ja näytti väljemmältä, kun oli viheralue jalkakäytävän ja aidan sekä aidan ja parkkialueen välillä.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa