Keskiviikko, 21.11.2018 
Hilma
Maakunta

Kolumni: Valitusoikeuden poisto olisi vakava isku luonnolle

Elokuun viimeisenä lauantaina vietetään Pohjois-Karjalassa ensimmäistä kertaa maakuntapäivää.

Samana päivänä ovat myös esimerkiksi Suomen luonnon päivä, Eno-päivien toritapahtuma, MM-tatti Kiihtelysvaarassa, purjelentotapahtuma Kiteellä ja journalistien avoimien ovien päivä Neekerisaaressa.

Suomen luonnon päivänä ohjelmaa on Pohjois-Karjalassa ainakin kolmella paikkakunnalla: Lieksan Kolilla, Tohmajärvellä ja Enon Pamilonkoskella, jossa nähdään I. K. Inha -kuvaelma.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Maakuntapäivä ei liity millään tavalla tekeillä olevaan maakuntauudistukseen, vaikka väistämättä ajatus alkaakin juosta siihen suuntaan. Vietetään siis sitä mukavissa merkeissä erilaisissa tapahtumissa, kuka mihinkin ehtii.

Samallahan sitä voi viettää Suomen luonnon päivää.

Suomen luonnon päivää on vietetty vuodesta 2013 alkaen, Pamilonkoskellakin on jo kolmannen kerran vuoro.

Useampikin ympäristöhallinnon alalla pitkään työskennellyt ja ehkä vielä hieman aikaa työskentelevä on ilmaissut syvän huolensa siitä, miten ympäristöhallinnon ja laajemmassa mittakaavassa luonnonsuojelun ja ympäristön tilan käy, jos ja kun maakuntauudistus jossain muodossa toteutetaan.

Erityinen huolenaihe koskee sitä, että viranomaiselle ei suunnitelmien mukaan jää enää valitusoikeutta maankäyttöä koskevassa päätöksenteossa, kuten tähän asti on ollut. Kansalaisjärjestöille se vielä jäisi.

Tämä ja kaikki muu vastaava vaikuttaa ratkaisevasti siihen, kuinka kaavoituksella voidaan saada tulevaisuudessa aikaan tähän astistakin paljon tuhoisampaa jälkeä.

Kun samalla Suomeen ajetaan voimakasta biotalouden buumia, kulmat kurtistuvat entisestään. Metsiä hakataan pois kiihtyvällä tahdilla, ja jälki on sanalla sanoen järkyttävää. Toki energiaa tarvitaan, mutta kaiken voisi tehdä toisin kuin nyt.

Maakuntauudistus on tunnetusti puolueista keskustan vaalima ja hellimä projekti. Kyseessähän oli toisen suuren hallituspuolueen kokoomuksen kanssa sovittu kauppa, jossa jälkimmäinen sai sote-uudistukseen haluamansa valinnanvapauden, joka on jo ehtinyt näyttää todelliset kasvonsa: suuret syövät pienet.

Paljon ehtii tietysti tapahtua vielä ennen kuin yksikään uudistus on astunut voimaan, mutta tämänhetkinen suunta ei ainakaan ympäristöpuolta mairittele.

Lämmin ja aurinkoinen kesä on ollut tervetullut ja useimpien mieleen, mutta kuten aivan viime aikoina on raportoitu, vaara väijyy takana. Maapallon lämpötilan nousu on vakava asia, ja kaikki pitäisi tehdä sen eteen, että se saataisiin hallintaan. Vähiten kansainvälisen tai puolueiden välisen politiikan soisi sotkevan tätä.

Keskilämpötilan nousu on tuhoisaa.

Se ei ole maakunnankaan etu. Maakuntapäivänä olisi hyvä pitää mielessä näitä asioita, puhua niistä ja ennen kaikkea tarttua toimeen. Maailmaa on pakko parantaa, ja sen voisi aloittaa vaikkapa maakunnan soiden ojien purkamisella.

Siis myös hyvää Suomen luonnon päivää!

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa