Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Maakunta

Pohjois-Karjalan maakuntapäivää juhlitaan monin tavoin - katso, mitä kaikkea tänään on tarjolla

  • Taru Väänänen
  • Jarno Artika
Pohjois-Karjalan markkinointi uudistuu. Virallisesti uusi ilme julkistetaan maakuntapäivänä lauantaina. Pohjois-Karjalan markkinointi uudistuu. Virallisesti uusi ilme julkistetaan maakuntapäivänä lauantaina.

Pohjois-Karjalan ensimmäistä maakuntapäivää vietetään tänään lauantaina. Lauantain aikana joka kunnassa tapahtuu, ja pienempiä ja suurempia tapahtumia on yhteensä noin viisikymmentä. Päivän koordinaattori Katariina Peltonen Pohjois-Karjalan maakuntaliitosta on tyytyväinen saldoon.

– Tavoite on täyttynyt, sillä päivä tavoittaa kaikki maakunnan ihmiset. Maakuntapäivä on todella inspiroinut tapahtumien järjestämiseen, Peltonen iloitsee.

Maakuntaliitto järjesti keväällä avoimen haun, jolla etsittiin koko maakunnan alueelta avustettavaksi maakuntapäivän tapahtumia. Jaossa oli yhteensä 50 000 euroa, ja tukirahaa sai lopulta 31 hakijaa. Tukisummat vaihtelevat 1 000 ja 4 000 euron välillä. Hakemuksia saapui yhteensä 53.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ehtona rahoituksen saamiselle oli, että tapahtuma on helposti lähestyttävä, avoin ja pääsymaksuton. Tapahtumien haluttiin välittävän päivän yhteistä teemaa, joka on ”hymyillään yhdessä”.

– Hakusumma oli yli 130 000 euroa, joten jostain piti karsia. Rahoituksen ulkopuolelle jäi muun muassa sellaisia tapahtumia, jotka olisivat olleet jonakin muuna päivänä kuin lauantaina, Peltonen kertoo.

Tapahtumien järjestäjinä on seuroja, yhdistyksiä ja oppilaitoksia. Kuntien liikuntatoimet ovat yhdistäneet voimansa maakuntapäivän kunniaksi.

Ohjattua luontoliikuntaa, kuten kunto- ja seikkailuratoja on tarjolla Mennään metsään! -tapahtuman merkeissä kello 11–14 laajasti ympäri maakuntaa. Liikuntatapahtumia järjestetään Joensuun lisäksi Ilomantsissa, Kiteellä, Kontiolahdella, Liperissä, Lieksassa, Nurmeksessa, Outokummussa, Polvijärvellä, Rääkkylässä ja Tohmajärvellä.

Osa tapahtumista on vaatinut ennakkoilmoittautumisen. Kiteellä Suitsan saaressa järjestettävä maakuntajuhla keräsi jo hyvissä ajoin runsaan osanoton.

Pro Kesälahti -seura järjestää veneretken Uudenkaupungin rauhan rajalle. Perillä osallistujat tutustuvat kylään ja rauhan rajamerkkiin. Dosentti Ismo Björn luennoi rauhan merkityksestä.

Katariina Peltonen uskookin, että tapahtumamarkkinointi on tavoittanut ihmiset, vaikka maakuntapäivää vietetään nyt ensimmäistä kertaa ja heti kohta kesälomakauden jälkeen.

– Nostamme tapahtumaa etenkin somessa, ja järjestäjät tekevät omaa tapahtumamarkkinointiaan.

Maakuntapäivää vietetään jatkossa vuosittain, mutta muoto saattaa elää. Sen vuoksi Peltonen toivoo, että ihmiset antavat Maakuntaliitolle runsaasti palautetta päivän kulusta.

– Kehitysehdotusten pohjalta pääsemme suunnittelemaan seuraavaa vuotta.

Kuvan saa suuremmaksi siitä klikkaamalla.

WEBmaakuntapaivan-tapahtumat-listausKarjalainen20180824

Maakuntapäivä järjestetään vuosittain elokuussa

Ajatus maakuntapäivästä lähti liikkeelle sanomalehti Karjalaisen päätoimittajan Pasi Koivumaan kolumnista keväällä 2015.

Syksyllä 2016 maakuntaliitto järjesti yhdessä Sanomalehti Karjalaisen kanssa lukijaäänestyksen sopivasta päivästä. Äänestyksessä suosituimmat päivät olivat 1.3. ja 30.8. Valitsijaryhmä päätyi jälkimmäiseen.

Perusteena oli, että Uudenkaupungin rauha solmittiin kyseisenä päivänä vuonna 1721, ja samassa yhteydessä Pohjois-Karjalan alue määriteltiin ensimmäisen kerran.

Ajatus on viettää Pohjois-Karjalan syntymäpäivää ja alueen asukkaiden kansalaisjuhlaa vuosittain aina elokuun viimeisenä lauantaina.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa