Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Maakunta

Kolumni: Valtimo sykkii vahvasti elinvoimaa

  • Ulla Korkatsu

Pieni epäusko ja masennus on vallannut useimpien valtimolaisten mielen. Syynä on muun muassa ravintola Seiskan lopettaminen – uutta yrittäjää ei ole vireälle ravintolalle löytynyt.

Seiskan valttina on ollut hyvä lounasruoka ja maine Suomen parhaimpana pitsapaikkana. Valtimolaiset jäävät kaipaamaan 20 vuoden jälkeen upeaa kokkia Joukoa ja aina naurussa suin palvelevaa Aija Harakkaa.

Seiskan pitopalvelua paikkaamaan jäävät onneksi Puukarin pysäkki ja Laitalan lomat.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myös 30-vuotta kauppiaana ollut Osmo Heikkinen sulki kesällä Valkkarin ovet ja suuntasi Siilinjärvelle. Valtimolaiset tottuivat Osmon ja Leo Korhosen hyvään palveluun. Valkkarista ostettiin kodinkoneet, polkupyörät, kännykät, tietokoneet, kumpparit ja metsästys- ja kalastustarvikkeet. Helpompi olisi luetella, mitä Valkkarista ei löytynyt. Jos jotain ei ollut, se tilattiin.

Osmo ja Leo kävivät pitkin syrjäkyliä asentamassa kodinkoneet, loivat samalla lumet ja pumppasivat vaikka polkupyörään ilmaa. Syrjäkylän mummot palkitsivat hyvät työmiehet pullakahveilla tai ruualla, eikä kiire saanut olla mihinkään.

Moni mummo ja pappa onkin ihmeissään. Mitäs nyt, kun television antenni on vinossa? Pakko on soittaa Nurmeksesta kallis huoltomies.

Nyt valtimolaiset luulevat, että koko kunta lopetetaan ja liitetään Nurmekseen, kun kunnanjohtaja Leena Mustonen ilmoitti irtisanoutumisestaan. Hänkin haluaa enemmän omaa aikaa.

Mutta mitä meille jää, loppuvatko kaikki palvelut ja muututaanko nurmeslaisiksi? Ei, koska on tässä selvitty pahemmistakin ajoista.

Pieneksi kunnaksi meillä Valtimolla on vielä paljon liikkeitä jäljellä. On kenkäkauppa, Martan vaatekauppa, apteekki, Osuuspankki, S-Market ja Absin Sumppi. On kampaamoita, fysioterapeutteja, käsityöliikkeitä ja uusi kesäteatteri. Meillä on hautaustoimisto ja kukkakauppa, joka on terhakoiden yrittäjien ansiosta muuttunut myös matkahuolloksi ja postiksi.

Meillä on Riveria, jossa annetaan parasta metsäalan koulutusta koko Suomessa. Meillä on hyvä päiväkoti, vanhusten hoitokoti, kirjasto ja vasta remontoitu koulu. Meillä on varmaan hienoin ja suurin kunnantalo koko Suomessa; toiseksi hienoin on kuulemma Rautavaaralla.

Kohta meillä on uusi kunnanjohtajakin, koska yksikään kunta ei ole jäänyt ilman kunnanjohtajaa.

Valtimolaiset liikkuvat yhä paljon. Nurmes on varttitunnin päässä. Kuopio, Joensuu ja Kajaani ovat edelleen suosittuja shoppailupaikkoja.

Valtimolla on uskomattoman kaunis luonto, matkailunkin tarpeisiin. Puhtaasta luonnosta voi ammentaa loputtomasti elämyksiä kaupunkilaisille. Keski-Euroopan suurkaupunkilaiselle pilkkiminen revontulien alla on niin suuri elämys, että sen muistaa loppuelämän. Hiljaisuuskin on monelle suuri ihme.

Kaikki meille maalla asuville itsestäänselvyydet voivat olla muille suuria elämyksiä. 

Suosittelen valtimolaisille, että heitetään apatia romukoppaan. Ei meillä ole mitään hätää.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa