Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Maakunta

Kalkasmaan perhe ei kaipaa Lieksasta mihinkään - arjen pyörittäminen on helppoa ja lapsille riittää tilaa temmeltää

  • Kuvat ja teksti: Lotta Loikkanen
Toni ja Katja Kalkasmaa sekä pojat Iikka ja Vili asuvat lähellä keskustaa, mutta silti maalla. Toni ja Katja Kalkasmaa sekä pojat Iikka ja Vili asuvat lähellä keskustaa, mutta silti maalla.

Työpaikat, ystävät, turvallinen ympäristö, sukulaiset ja edullinen asuminen. Siinä syitä, miksi Kalkasmaan perhe asuu Lieksassa.

Katja Kalkasmaa, 39, on paljasjalkainen lieksalainen, kotoisin Pankakosken kylältä. Katja työskentelee sairaanhoitajana yksityisellä lääkäriasemalla Lieksan keskustassa, kahdeksan kilometrin päässä kotoa. Syntyjään savolainen Toni Kalkasmaa, 41, tuli Lieksaan Mikkelistä työpaikan takia 21 vuotta sitten. Hän toimii rajavartiolaitoksella koiraohjaajana. Perheen vauhtiveikot ovat viiden vanha Iikka ja 8-vuotias Vili.

Arjen pyörittäminen kotikunnassa on helppoa, koska etäisyydet ovat lyhyitä eikä ruuhkia ole. Iikan päiväkoti on Katjan työmatkan varrella ja Vili kulkee taksilla kouluun seitsemän kilometrin matkan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Perheellä on kuitenkin oltava kaksi autoa, koska julkista liikennettä ei juuri ole. Kotitalon ohi kulkee kyllä bussi, mutta sitä ei voi oikein hyödyntää.

– Jos jäisin aamulla päiväkodin pysäkillä ja veisin Iikan hoitoon, niin seuraavaa linja-autoa saisi odotella varmaan iltapäivään, Katja naurahtaa.

Lähellä keskustaa, mutta silti maalla. Märäjälahdessa asuvan perheen pihalle mahtuu myös eläimiä: kaksi kanaa, kissa ja neljä koiraa, joista yksi tosin on valtion omaisuutta. Vilin ja Iikan meno äityy välillä varsin vauhdikkaaksi, mutta taajama-alueen ulkopuoliseen maailmaan saa mahtua ääntä.

– Suhteellisen vilkkaita ovat nuo pojat, hyvä kun on syrjäinen sijainti ja iso aidattu tontti. Voivat kiipeillä puissa, kaivaa, rakentaa ja ajella pyörällä tai mönkijällä, Toni toteaa.

Oman talon ostaminen Lieksasta on varsin edullista. Pienet asumismenot ovat mahdollistaneet sen, että Katja on voinut tehdä lyhennettyä työaikaa. Se on osaltaan lisännyt elämänlaatua.

– Joensuuhun verrattuna asuminen on puolet halvempaa, ainakin kun on oma talo, Katja sanoo.

– Meillä on tässä tosi hyvät naapurit, paljon hyviä ystäviä ja hyvät työkaverit. Täällä on hyvä olla ja asua, Toni toteaa.

Aktiivisille ihmisille tekemistä on yllin kyllin. Luonto on lähellä, etenkin Tonin harrastukset liittyvät luonnossa liikkumiseen. Katja on saanut ystäviä MLL:n perhekahvilan ja lentopalloilun kautta. Vili hiihtää, ui ja soittaa alttoviulua.

– Aika paljon itsestä on kiinni, joskus tuntuu että on liikaakin valinnanvaraa, Katja toteaa.

Ehkä joskus huonoilla keleillä perhe kaipaa sisäleikkipaikkaa, mutta siihenkin tarpeeseen Lieksassa on uima- ja jäähalli. Aikaisemmin ovat uupuneet riittävän isot liikuntasalit, mutta nyt sekin asia on korjaantumassa. Uusi liikuntahalli avataan käyttöön syyskuussa.

– Se on ihan älyttömän odotettu juttu, varmaan 1970-luvulla ollut ensimmäisiä ajatuksia sen rakentamisesta.

Lieksassa parasta on Iikan mielestä se, että saa leikkiä palomiestä ja katsella videoita. Viisivuotiaalla on ehkä hankaluuksia vertailla omaa kotikuntaa muihin, koska vertailukohdetta ei ole. Poikien mielestä kivoja asioita ovat ainakin uimarannat, liikennepuisto, kahvilayrittäjän pomppulinnat ja Pikkukilin eläinpuisto.

Kavereitakin on riittävästi. Lieksasta ei myöskään ole pitkä matka käydä muissa maakunnan kohteissa. Välillä perhe lähtee Hoplopiin, Superparkkiin tai leluostoksille Joensuuhun, Bomballe kylpemään, Veneretkelle Pieliselle tai Outokummun vanhaa kaivosta ihmettelemään. Talvella Kolille laskettelmaan on noin 40 kilometriä jäätietä pitkin. 

Huonoja puolia ei juuri ole. Autottomalle Lieksa voi olla hieman hankala asuinpaikka ja palveluita voisi olla syrjäkylillä enemmän. Tonia esimerkiksi harmittaa Pankakosken kaupan lopettaminen. Tulevaisuudessa vanhempia mietityttää poikien opiskelumahdollisuudet kotipaikkakunnalla.

– Toivottavasti lukio säilyisi ja olisi Riverian opintoja. Lapsille olisi turvallista, että he saisivat olla kotona 18-ikävuoteen asti.

– En minä Joensuuhun, kun siellä ei ole melkein yhtään tuttuja, Vili toteaa.

Mikä saisi muuttamaan pois maakunnasta?

Molemmat haluamme tehdä töitä, jos Tonille tulisi siirto muualle töihin. Katja sairaanhoitajana luultavasti saisi töitä mistä vain. Muuttoa ei ole näköpiirissä, mutta jos niin kävisi, nykyinen talo jäisi vähintäänkin vapaa-ajan käyttöön.

Mikä on parasta Pohjois-Karjalassa? Entä omassa kunnassa?

Luontoon liittyvät harrastusmahdollisuudet, marjastus, sienestys, kalastus, metsästys. Liikkumisen helppous, kaikki on suhteellisen lähellä, esimerkiksi Koli ja Joensuu.

Jos saisit muutettua yhden asian paremmaksi, mikä se olisi?

Jokavuotinen muuttotappio. Sen kun saisi nousuun, palvelutkin lisääntyisivät. Pessimistinen asenne, oman paikkakunnan mollaaminen. Tekemistä ja tapahtumia riittää, kun on itse aktiivinen.

Maakuntapäivän kunniaksi kaikki Karjalaisen verkkosivujen jutut ovat vapaasti luettavissa ilman tilaajatunnuksia.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa