Keskiviikko, 21.11.2018 
Hilma
Maakunta

Luonto ja luonnonläheisyys on Sallisen perheelle tärkeä arvo, joka saa viihtymään Ilomantsissa

  • Teksti ja kuvat: Helena Romppanen
Liikunnalliset tytöt kuusivuotias Anni ja kahdeksanvuotias Aino tykkäävät yleisurheilla ja liikkua luonnossa, kertovat Juha ja Kaisa Sallinen. Liikunnalliset tytöt kuusivuotias Anni ja kahdeksanvuotias Aino tykkäävät yleisurheilla ja liikkua luonnossa, kertovat Juha ja Kaisa Sallinen.

Sorsanmetsästyksen alku on yksi kohokohta Juha Sallisen vuodenkierrossa. Maanantaina jahdin alkaessa pääsi metsälle mukaan myös vanhempi tyttäristä, kahdeksanvuotias Aino. Toisena iltana pääsi rannoille myös kuusivuotias Anni. Tytön mielestä sitä ei voi tosin laskea metsästykseksi, koska isillä ei ollut pyssyä mukana.

Alkuviikon saaliit, kahdeksan tavia, perhe nautti hyvillä mielin kermakastikkeen kera. Putkelassa viiden kilometrin päässä Ilomantsin keskustasta tyttäriensä kanssa asuvat Juha ja Kaisa Sallinen ovat tyytyväisiä kotipaikkaansa, jossa metsään pääsee heti pihan laidasta.

– Hyvin olemme viihtyneet kymmenen vuotta sitten ostetussa talossamme. Hatuntie on tosin kovaliikenteinen. Puurekkoja menee enimmäkseen, mutta myös turverekkoja ja henkilöliikennettä, Salliset  kertovat. 

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kaisa Sallinen on ammatiltaan lähihoitaja. Hän on käynyt nyt neljä kuukautta töissä Koti Kiwillan pienryhmäkodissa Lehtovaarassa, jonne työmatkaa on 17 kilometriä.  Aiemmin hän työskenteli neljä vuotta Toivonlahdessa.

– Tällä hetkellä olen osittaisella hoitovapaalla ja teen 60 prosentin työaikaa lasten takia, jotta pystyn paremmin olemaan iltapäivisin kotona, kun esikoulussa oleva Anni ja toisella luokalla oleva Aino tulevat koulusta. Työ on kaksivuorotyötä, joten välillä teen myös iltaa.

Juha Sallinen on leipätyökseen töissä Postissa, mutta on myös osakas lihakarjaa kasvattavassa maatilayhtymässä. Käytännössä velipoika Hannu pyörittää tilaa.

– Tehtiin tällainen ratkaisu, koska tässä maatalouden tilanteessa tila ei molempia elätä.

Juha Sallinen iloitsee saaneensa nyt puolen vuoden ajan nukkua yönsä, kun neljä vuotta tekemänsä yöpostin jakaminen loppui. Postissa hän on ryhmävastaavana ja tarvittaessa esimiehen sijaisena.

Perheen harrastukset ovat luontopainotteisia. Tarkemmin mietittäessä yhteisiä harrastuksia on kokonainen liuta:

– Käydään kalassa, lenkillä, sienessä. Tytöt ovat kovia marjanpoimijoita, Kaisa Sallinen kertoo.

– Oikeastaan on sama, mitä luonnossa tekee, sillä tytöt ovat kaikkeen innokkaita, Juha Sallinen naurahtaa.

Liikunnalliset tyttäret harrastavat myös yleisurheilua sekä hiihtävät talvella takapihalle tehdyllä ladulla.

– Pimeään talviaikaan ei tyttöjä uskalla päästää yksin omalle metsänreunustamalle pihallekaan mäkeä laskemaan, sillä kahtena talvena on pihalla käynyt susia, Juha Sallinen huomauttaa.

Salliset ovat tyytyväisiä Ilomantsin palvelutarjontaan, eikä heillä oikeastaan ole muutakaan valituksen aihetta kunnasta.

Kaisa Sallinen mainitsee hyvinä puolina muun muassa koululaisten iltapäivätoiminnan, jota on järjestetty kakkosluokkalaisille asti. Hyvä kirjastokin saa kiitosta.

Tulevaisuudensuunnitelmista Juha Sallinen sanoo, ettei maatilayrittäjänä voi oikein tietää tulevaisuutta, vain päivän kerrallaan.

– Toivon että saamme terveinä olla ja tytöillä kaikki menee hyvin, sanoo Kaisa Sallinen.

Kontiolahdesta lähtöisin oleva Kaisa kiittää molemman puolen isovanhempien apua lasten hoidossa.

– Sitä olen miettinyt, joutuvatko tytöt peruskoulun jälkeen muualle kouluun, kun lukiokin on hiipumassa. Ja myös kaiken jatkuva teknistyminen ja digitalisoituminen mietityttää.

Maakuntapäivän kunniaksi kaikki Karjalaisen verkkosivujen jutut ovat vapaasti luettavissa ilman tilaajatunnuksia.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa