Keskiviikko, 14.11.2018 
Iiris
Maakunta

Tahvanaiset löysivät oman alan töitä ja päättivät jäädä asumaan kotipaikkakunnalleen Kiteelle - "Yksi syistä on arvostus luontoa kohtaan"

  • Teksti ja kuva: Roosa Sallinen
  • Roosa Sallinen
Kiteeläiset Henri ja Mari Tahvanainen arvostavat asuinpaikassaan luonnon rauhaa ja turvallisuutta. Sylissä perheen poika Eeli ja koira Könni. Kiteeläiset Henri ja Mari Tahvanainen arvostavat asuinpaikassaan luonnon rauhaa ja turvallisuutta. Sylissä perheen poika Eeli ja koira Könni.

Omakotitalon eteisessä on rauhaisa tunnelma, vaikka jaloissa pyöriikin reilun vuoden ikäinen havannankoira Könni. Könni johdattaa vieraan peremmälle kauniisti sisustettuun kotiin, jossa vastassa on kiteeläinen aviopari ja viisi kuukautta vanhan Eeli-pojan vanhemmat Henri, 26, ja Mari Tahvanainen, 25.

Entisestä kyläkaupasta on tullut koti perheelle, nyt jo kolmannessa polvessa. Aikoinaan Henrin ukki piti rakennuksessa kyläkauppaa, sittemmin talo siirtyi isältä pojalle ja lopulta pojalta pojanpojalle.

Perhe päätyi jäämään Kiteelle, koska molemmat ovat löytäneet alueelta oman alansa töitä, molempien vanhemmat asuvat yhä Kiteellä, alue on rauhallinen ja luonto on koko ajan lähellä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Varmasti yksi syistä jäädä Kiteelle on arvostus luontoa kohtaan. Nyt kun on lapsi, niin haluamme, että Eeli oppii olemaan luonnossa ja kävelemään metsässä, Mari pohtii.

Yläasteikäisestä asti yhdessä ollut pariskunta hankki myös ammattipätevyyden Kiteellä. Henri opiskeli ammattikoulussa hitsaajaksi ja Mari puolestaan opiskeli aluksi kaksoistutkinnon kautta sisustajaksi ja lopulta sosiaali- ja terveysalalla erikoistuen lapsiin ja nuoriin. Mari toimi ennen vanhempainvapaataan Tohmajärvellä lastenhoitajana.

Pohjoiskarjalaisuus on parille tärkeää.

– Olemme ylpeitä kotipaikastamme ja ylpeästi kiteeläisiä. Ei ole ollut kaipuuta suureen maailmaan, Henri Tahvanainen sanoo hymyillen.

Molemmat iloitsevat siitä, että Kiteellä myös puolitutut tervehtivät ja ovat ystävällisiä. Lisäksi alueen turvallisuus sekä ihmisten rehtiys on parin mielestä arvokasta.

– Täällä uskaltaa jättää kaupassa käydessä avaimet virtalukkoon, eikä auto ole kauppareissun aikana hävinnyt.

Nykyisin Kesmac Oy:ssä hitsaajana toimiva Henri Tahvanainen on iloinen siitä, millaisia pohjoiskarjalaiset ovat työelämässä.

– Pohjoiskarjalaiset ovat tekeväisiä ja ahkeria ihmisiä. On ollut mukava huomata, että sitä arvostetaan myös muualla Suomessa.

Tulevaisuus paikkakunnalla näyttää mukavalta.

– Tuttavapiirissämme on paljon samanikäisiä lapsia, ja olemmekin pitäneet äiti–lapsi-tapaamisia. Tällä viikolla aloitamme myös muskarin, Mari Tahvanainen iloitsee.

Tuoreet vanhemmat ovat hieman huolissaan Kiteen terveyskeskuksen tämänhetkisen päivystyksen aukioloajoista sekä varhaiskasvatuksen laadukkuudesta.

– Haluaisin hoitaa Eeliä mahdollisimman pitkään kotona, tuttavien varhaiskasvatuksesta saamien kokemusten pohjalta, Mari miettii.

Perhe on tyytyväinen siihen, että Kiteellä on hyvät harrastusmahdollisuudet.

Henri Tahvainaen pelaa itse Jääsusien 3-divisioonan edustusjoukkueessa. Myös Mari harrastaa jääkiekkoa Susiladyjen naisjoukkueessa. Näinköhän myös pienen miehen jalat sujahtavat luistimiin?

– Toivottavaahan se olisi, mutta itse saa päättää, mitä harrastaa, Henri Tahvainen naurahtaa.

Nyt kuitenkin Eeli keskittyy vielä leikkimään Könni-koiran kanssa. Selvää on, että parivaljakosta on muodostunut hyvät kaverukset.

Maakuntapäivän kunniaksi kaikki Karjalaisen verkkosivujen jutut ovat vapaasti luettavissa ilman tilaajatunnuksia.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa