Keskiviikko, 21.11.2018 
Hilma
Maakunta

Turusen perheen arkeen Outokummussa mahtuu legoja, kissoja, geokätköjä, volkkareita ja kyläkouluremonttia - ”Ei voi kuvitella elämää kerrostalokolmiossa”

  • Kuva ja teksti: Pia Paananen
Suvi (vas.), Väinö, Eino ja Juha Turunen viettävät paljon aikaa luonnossa geokätköretkillä tai vaikka pieniä ötököitä tarkkaillen. Suvi (vas.), Väinö, Eino ja Juha Turunen viettävät paljon aikaa luonnossa geokätköretkillä tai vaikka pieniä ötököitä tarkkaillen.

Suvi, 35, ja Juha, 41, Turunen ja heidän poikansa Väinö, 8, ja Eino, 6, viettävät iltaa Outokummun paloasemalla. Menossa on Outokummun palokunnan nuoriso-osaston info.

Turusia jännittää:

– Meillä on tarkoitus löytää Väinölle harrastus, ja tämä tuntui hänestä mukavalle, Suvi selvittää samalla aikaa kun Väinö fiilistelee paloauton ratin takana ja kuvittelee sen kiitävän kovaa vauhtia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Haastattelu jatkuu leikkikentällä. Väinö selvittää topakasti, että heillä on kaksi kissaa, Viiru ja Pörrö, ja saksanpaimenkoira Vinha.

– Viiru ja Pörrö seuraavat linja-autopysäkille, ja meinaavat tulla mukaan kun lähden kouluun ja Eino menee eskariin. Viiru on arka, mutta se tulee heti, kun mie kissitän sitä, Väinö kertoo.

– Eskarissa on paljon legoja. Ja kotona isi teki legokuormurin, joka toimii sähköllä. Siinä on koura, ja se voi ottaa ukkoja siihen kouraan, Eino ennättää kertoa legoista, joiden kanssa hän onnekkaana poikana saa touhuta sekä kotona että esikoulussa.

Turuset asuvat Outokummun Rikkarannalla Juhan kotipaikalla vanhalla kyläkoululla. Juhan työpäivät menevät Outokummun metallilla ja Suvi käy töissä Outokummun S-marketissa.

– Aloitin Outokummussa työt vuoden alussa, sitä ennen olin töissä Joensuussa ABC-asemilla useita vuosia. Nyt työmatka on lyhempi, Suvi Turunen iloitsee.

Suvi muutti Outokumpuun Juhan luokse vuonna 2006 Kolilta. Sen enempää hänelle kuin Juhallekaan ei ole tullut mieleen muuttaa pois Pohjois-Karjalasta.

– Vuoden olin Kosovassa rauhanturvaajana, ja se riitti. Ei täältä ole tarvinnut etäämmälle lähteä, Juha Turunen kertoo.

– Täällä on tilaa ja rauhaa. Meillä on lähellä Rikkavesi ja ranta, ja pojilla on tilaa olla ja elää. Ei oikein voi kuvitella meitä kerrostalokolmioon, Suvi pohtii.

– No jos sinne olisi syntynyt, niin ei ehkä tietäisi muusta, Juha vastaa.

Perheeseen odotetaan kolmatta lasta joulukuussa. Perheen haaveet ja toiveet liittyvät lapsiin ja heidän elämäänsä:

– Kun heidän olisi hyvä, heillä menisi koulussa ja harrastuksissa mukavasti. Väinöllä on ADHD, ja ystävien löytäminen on ollut haaste. Ja tietysti jos se meidän kodin remontti joskus olisi valmis, Suvi nauraa.

– Vanhalla kansakoululla on paljon tehtävää jo peruskunnossa pidossa, ja koko ajan joku projekti odottaa, myös volkkariharrastajaksi tunnustautuva Juha kertoo.

Turusen perheen yhteinen harrastus on luontoretkeily, ja erityisesti geokätköily, onpa perhe tehnyt omalle kotikylälleenkin luontopolun, jonka varrelta löytyy neljä kätköä. Turuset kertovat, että kätköjä löytyy runsaasti lähitienoilta, ja kätköjen etsintää osallistuu aktiivisesti koko perhe.

– Väliin kätköt ovat niin vaikeissa paikoissa, että vain pojat mahtuvat etsimään niitä.

Mikä saisi teidät muuttamaan pois maakunnasta? Ehkä korkeintaan sairaus, jonka takia joutuisi muuttamaan lähemmäksi erityissairaanhoidon palveluja.

Mikä on parasta Pohjois-Karjalassa ja omassa kunnassasi? Luonto, rauha ja väljyys.

Jos saisit muutettua yhden asian paremmaksi, niin mikä se olisi? Nuorille lisää aktiviteetteja että ei tarvitsisi kylällä pahanteossa olla. Tekemistä, harrastusta tai jokin paikka missä voisivat luvan kanssa olla.

Maakuntapäivän kunniaksi kaikki Karjalaisen verkkosivujen jutut ovat vapaasti luettavissa ilman tilaajatunnuksia.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa