Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Maakunta

Erikoinen operaatio: Savutuvan malkakatto korjataan Kesälahdella

  • Sirpa Suomalainen
  • Sirpa Suomalainen
Savutuvan katolla harjamiehenä Keijo Luukkainen ja tellingeillä Pentti Ojajärvi. Puhdistetun laudoituksen päälle tulee pitkät parrut, malat. Savutuvan katolla harjamiehenä Keijo Luukkainen ja tellingeillä Pentti Ojajärvi. Puhdistetun laudoituksen päälle tulee pitkät parrut, malat.
Kun Kesälahden museoalueella viime vuonna harjattiin Savutuvan kattoa puhtaaksi neulasista ja puista tulleesta roskasta, huomattiin yllättäen, että katon malat ovat ihan lahot. Savutupa siirrettiin museoalueelle Sorsasaaresta 1950-luvulla, ja sen katto on tuon jälkeen korjattu kerran, 1980-luvulla.

Savutupa on rakennettu 1700-luvulla, ja alun perin sen katto tehty tuohesta, jonka päällä on ollut malat. Myöhemmin jossakin vaiheessa katto on tehty päreistä.

Sittemmin tuohi on antanut tilaa huovalle, joka on nyt aluskatteena. Huovan päällä on koolaus, ja sen päällä harva laudoitus. Pitkillä parruilla, maloilla, peitetään laudoituksessa olevat raot.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Malkojen puutavara kaadettiin viime talvena Kesälahti-seuran omasta metsästä.

Keväällä puut kuorittiin, ja nyt ne odottavat katolle nostoa. Ennen paikalleen laittamista ne tervataan alapuolelta.

Päällispuoli tervataan keväällä, jotta tervaan tarttuisi mahdollisimman vähän puista lentävää roskaa.

Lahonneiden malkojen purkamisessa ja katon puhdistamisessa on ollut suuri työ.

Ennen kuin uusia malkoja päästään laittamaan paikoilleen, joudutaan imurilla puhdistamaan harvan laudoituksen alle päässyt lahonnut puuaines.

Malkakaton uusiminen tehdään Museoviraston ohjeiden mukaisesti. Työstä vastaa punkaharjulainen perinnerakentaja Vesa Sairanen.

Kesälahti-Seuran puheenjohtajan Pentti Ojajärven mukaan malkakaton uusimiselle hintaa tulee yli 10 000 euroa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa