Keskiviikko, 14.11.2018 
Iiris
Maakunta

Kolumni: Pohjoiskarjalaisuus on juurevuutta, osaamista – ja etenkin aitoutta

  • Pasi Koivumaa

Tänään Se lopultakin tapahtuu. Tämä lauantai on se merkittävä päivä, jona me pohjoiskarjalaiset vietämme ensimmäistä kertaa Pohjois-Karjalan maakuntapäivää. Jatkossa tästä elokuun viimeisestä lauantaista tulee vuotuinen maakuntamme juhlapäivä.

Karjalainen kantaa kortensa kekoon tällä suurella maakuntanumerollaan. Tämä suurnumeromme on jaettu lehtemme varhaisjakelualueilla jokaiseen talouteen. Teille, jotka ette Karjalaista juuri tällä hetkellä tilaa, tämän lehden saaminen on siis merkki siitä, että päivälehti kyettäisiin jakamaan teille Postin varhaiskannossa jokaisena aamuna.

Tämä maakuntapäivä on teidän ansiotanne, sillä te tätä vaaditte ja sitten myös maakuntapäivän määrititte.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Karjalaisella oli ilo toimia tässä asiassa välikappaleenanne.

Maakuntapäivän määrittämistä ja viettämistä oli näet pohdittu Pohjois-Karjalassakin pitkään, ennen kuin kolmisen vuotta sitten alkoi tapahtua.

Kummastelin silloin tällä palstalla sitä, että moni maakunta viettää vuosittain omaa syntymäpäiväänsä mutta Pohjois-Karjala ei.

Kun te lukijamme sen seurauksena maakuntapäivän määrittämiseen voimakkaasti kannustitte, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto päätti toteuttaa avullamme neuvoa-antavan kansanäänestyksen osuvasta maakuntapäivästä – ja samalla myös Pohjois-Karjalan maakuntaeläimestä.

Karjalaisen lukijaäänestyksen viitoittamana Pohjois-Karjalan maakuntaeläimeksi valittiin karhu. Tämä päätös oli helpompi ja selkeämpi kuin maakuntapäivän määrittäminen, sillä sopivaksi maakuntapäiväksi oli useampi hyvä ja lukijoidemme kannattama vaihtoehto.

Maakuntapäiväksi valikoitui 30. elokuuta. Juuri sinä päivänä vuonna 1721 solmittiin nimittäin Uudenkaupungin rauha, jonka yhteydessä Pohjois-Karjalan alue määriteltiin ensimmäisen kerran sillä tavalla, että siitä nykyisen maakuntamme voidaan katsoa saaneen alkunsa.

Tähän historialliseen merkkipaaluun liittyen maakuntapäivää päätettiin ryhtyä viettämään vuosittain elokuun viimeisenä lauantaina, tänä vuonna siis tänään.

Pohjoiskarjalaisuus on jotakin aivan erityistä ja ainutlaatuista. Se on rosoista juurevuutta mutta yhä enemmän myös nykyaikaista osaamista ja ennakkoluulotonta avarakatseisuutta.

Se saa alkunsa perinteistä ja puitteista, vahvasti ainutlaatuisesta luonnosta, mutta voimansa se saa ihmisistä. Pohjoiskarjalaisuus on mutkattomuutta ja iloa. Iloa, vaikka sydän märkänis, täällä usein vielä karjalaisittain todetaan, vaikka se ei ole oikein koskaan pitänyt paikkansa, sillä pohjoiskarjalaisuus ei ole mitään teeskentelyä. Se on aitoutta.

Samaan konstailemattomaan tapaan on koetettu tehdä tämä Karjalaisen suuri maakuntanumerokin: meille meistä.

Hyvää Pohjois-Karjalan päivää meille kaikille!

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa