Lauantai, 17.11.2018 
Einari, Eino
Maakunta

Karvisten perhe harrastaa aktiivisesti Tohmajärvellä - "Ei ole ollut mielessä minnekään muualle muutto"

  • Testi ja kuva: Sirpa Suomalainen
Karvisten perhe viihtyy Tohmajärvellä. Edessä Eetu ja Siiri sekä äiti Tiina Örn-Karvinen. Taustalla Juho ja isä Jari Karvinen. Karvisten perhe viihtyy Tohmajärvellä. Edessä Eetu ja Siiri sekä äiti Tiina Örn-Karvinen. Taustalla Juho ja isä Jari Karvinen.

Kun Kemieen valmistuu uusi koulu ja kirjasto, se on Tiina Örn-Karvisen, 40, ja Jari Karvisen, 40, perheelle juhlapäivä. 

Perheen lapsista 8-vuotias Juho ja 12-vuotias Eetu kärsivät vanhassa koulurakennuksessa huonosta sisäilmasta, josta aiheutui niin iho-oireita kuin nenäverenvuotoakin.

Nyt, väliaikaisesti, poikien koulu on pitkän mäen alla oleva Tietäväisen koulu. Vielä ennen lumien tuloa siellä voi kulkea polkupyörällä, vaikka koko ylämäkeä ei jaksaisikaan polkea. Kunhan lumet tulevat, vanhemmat ovat valmiita maksamaan päiväkodin luota linja-autokyydin koululle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Tosi hieno asia uuden koulun rakentaminen. Se on pienelle kunnalle iso investointi, Tiina Örn-Karvinen kommentoi.

Hyvänä ratkaisuna Karvisella pidetään sitä, että koulut, kirjasto, liikuntahalli ja hyvin varusteltu lähiliikuntapaikka ovat sitten parin vuoden päästä samoilla pihoilla.

Perheeseen kuuluu myös tomera kaksivuotias Siiri. Siiri ei ole ennättänyt testata kunnan päivähoitopalveluja, sillä terveyskeskuksen vuodeosastolla työskentelevät vanhemmat pystyvät hänet hoitamaan kotona – tarvitaan vain isovanhemmilta avustavia hoitotunteja.

Siiri täyttää marraskuussa kolme vuotta, ja suunnitelmissa on, että hän alkaisi osallistua muksujumppaan ja musiikkiopiston tanssitunneille.

Karvisen perheen harrastukset ovat liikunnallisia. Isän ja äidin listalta löytyvät juoksu, hiihto, jumppa ja kuntosali. Jari Karvinen on myös pitkän linjan VPK-lainen.

Lapsista Eetu harrastaa jääkiekkoilua kavereiden kanssa, laskettelua ja kesällä pyöräilyä. Sähly ja jalkapallo ovat Juhon harrastuksia.

Vanhempien toive olisi, että Tohmajärvellä voisi harrastaa jotakin joukkuelajia, kuten sählyä tai jalkapalloa, ihan ohjatusti.

Helteinen kesä on saanut lapsiperheen kaipaamaan uimapaikkaa kodin läheltä. Niinpä Puhdas Tohmajärvi ry:n uimarantahanke on erittäin tervetullut:

– Kirkkoniemen uimarantaa meidän perheessä odotetaan todella, Tiina Örn-Karvinen sanoo.

Tiina Örn-Karvinen on kotoisin Värtsilästä ja Jari Karvinen Tohmajärveltä. Heillä on vain kymmenen päivän ikäero, joten he olivat yläasteella samalla luokalla.

Tiina Örn-Karvinen opiskeli sairaanhoitajaksi ja Jari Karvinen lähihoitajaksi, ja nyt he ovat samassa työpaikassa. Perheen arkipäivää sovitellaan toisen kaksivuoro- ja toisen kolmivuorotyöhön. Lomat he ovat voineet pitää yhtä aikaa, ja sille osataan antaa arvoa.

– Ei ole ollut mielessä minnekään muualle muutto. Me tykätään olla täällä, Jari Karvinen sanoo.

Tiina-puoliso jatkaa, että hän pitää rauhallisesta elinympäristöstä ja ettei ole ollenkaan kaupunki-ihminen.

Karvisten mielestä tapahtumiakin Tohmajärvellä on ihan riittävästi, ja niihin he myös osallistuvat aktiivisesti.

Maakuntapäivän kunniaksi kaikki Karjalaisen verkkosivujen jutut ovat vapaasti luettavissa ilman tilaajatunnuksia.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa