Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Maakunta

Lypsytilaa Värtsilässä pitävistä Jormanaisista ei olisi kaupunkiin asumaan - täällä susia varotaan oikeasti

  • Teksti ja kuva: Sirpa Suomalainen
Ilmo ja Anne Jormanainen sekä lapset Ville ja Eevi asuvat Värtsilässä Tervavaarassa. He viihtyvät maaseudun rauhassa. Ilmo ja Anne Jormanainen sekä lapset Ville ja Eevi asuvat Värtsilässä Tervavaarassa. He viihtyvät maaseudun rauhassa.

Kuusivuotias Ville Jormanainen on tänä syksynä aloittanut esikoulun. Hän lähtee koulukuljetukseen aamulla klo 7.30.

Auto taiteilee erittäin mutkaista hiekkatietä ensin Värtsilän Tervavaarasta Patsolaan ja sieltä Uudenkylän koululle. Koululla hän vaihtaa toiseen kyytiin ja katselee kohta uudestaan Patsolan maisemia.

Villen esikoulu alkaa yhdeksältä Tohmajärvellä Tietäväisen koululla, jossa ovat nyt eskarilaisista lukiolaisiin kaikki.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Koulupäivän jälkeen Villen kotimatka kestää vain puolisen tuntia, sillä tällä kertaa kyyti tulee Saarion kautta suorinta reittiä.

– Kaksi tuntia kuljetuksissa päivittäin on tuon ikäiselle aika pitkä aika, äiti Anne Jormanainen, 35, harmittelee.

Pari kertaa viikossa Ville jää iltapäiväkerhoon, ja silloin hänet itse haetaan Kemiestä.

Jormanaisilta matkaa Uudenkylän koululle on runsaat kymmenen kilometriä, Tohmajärven keskustaan parikymmentä. Matkaa on riittävästi koulukyytien saamiseksi ja vaikkei olisikaan, lapsia ei laskettaisi polkupyörällä kulkemaan välejä – susien takia.

– Täällähän niitä liikkuu. Joistakin taloista on lähtenyt koiria ja lampaita, meillä ei ole muuta ongelmaa ollut kuin hätääntyneiden lehmien karkaamista aitauksesta, Villen isä Ilmo Jormanainen, 36, kertoo.

Villen 4-vuotias pikkusisko Eevi ikävöi välillä veljeään, leikkikaveriaan. Leikkikaveripulaan helpotusta tuo ryhmäperhepäivähoito, joka on tänä syksynä taas aloittanut Värtsilässä ja johon Eevikin pääsee mukaan.

Nyt kiireisimpään aikaan vuodesta maatilalla olisi tarvetta myös iltahoidosta. Välillä lapset ovat mukana navetalla, vasikkapuolella vain, ja välillä pyydetään isovanhempien apua.

Apuna on yksi tilatyöntekijä, ja yleensä iltaisin toinen vanhemmista on hänen kanssaan navetalla ja toinen lasten kanssa kotona.

Maatila on komealla paikalla pienen Tervavaaran kylän ytimessä. Ilmo-isäntä päätti jo 6-vuotiaana jäävänsä tänne.

Iltalypsylle kylätien yli ohjataan 50-päinen karja. Tilan vanha päärakennus on purettu ja kuusi vuotta sitten tilalle rakennettu uusi, nykyaikainen päärakennus

Ilmo Jormanainen löysi puolisonsa naapurikunnan puolelta Kiihtelysvaaran Uskalista, maatilan jälkikasvua hänkin. Molempien synnyinkunnat – Värtsilä ja Kiihtelysvaara– ovat nyt entisiä kuntia.

Anne Jormanainen tuntee itsensä tohmajärveläiseksi, sillä Värtsilä oli jo lakkautettu hänen muuttaessaan Tervavaaraan. Sen sijaan Ilmo-isäntä toteaa, että värtsiläläisiähän tässä ollaan.

– Tosin kaikki asiointi suuntautuu Tohmajärvelle, sillä Värtsilässä ei ole juurikaan sellaisia palveluja, joita pystyisimme hyödyntämään.

Jormanaiset sanovat yksissä tuumin, että he viihtyvät täällä ja ettei heistä olisi kaupungissa asumaan.

Maakuntapäivän kunniaksi kaikki Karjalaisen verkkosivujen jutut ovat vapaasti luettavissa ilman tilaajatunnuksia.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa