Keskiviikko, 21.11.2018 
Hilma
Maakunta

Asikaisten perheessä Kesälahdella isä ja tytär kalastavat yhdessä - ulottuvilla ovat niin Pyhäjärvi kuin Puruvesikin

  • Kuva ja teksti: Sirpa Suomalainen
Nina ja Matti Asikaisen perhe viihtyy Kesälahdella. Venlalla (vas.) on riittämiin harrastuksia. Aino on jo kolmatta vuotta muskarissa. Nina ja Matti Asikaisen perhe viihtyy Kesälahdella. Venlalla (vas.) on riittämiin harrastuksia. Aino on jo kolmatta vuotta muskarissa.

Matti, 32, ja Nina Asikaisen, 45, perheessä vietetään leppoisaa sunnuntaita. 10-vuotias Venla (Sallinen) touhuaa jotakin omassa huoneessaan, ja pian viisi vuotta täyttävä Aino iloitsee löytäessään karkit, jotka on jemmattu syntymäpäiviä varten.

Vapaat eivät aina satu yksiin, sillä perheen äiti tekee lähihoitajana vuorotyötä Kesälahtitalossa. Perheen isä puolestaan on myyjänä kesälahtelaisessa Monimestassa.

Molemmat pitävät työstään. Mieluisa työ on yksi syy olla haikailematta muualle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Ei voi aamulla tietää, mitä päivän aikana työssä tapahtuu. Haastetta tuo se, että asiakaskunta koostuu 4–90-vuotiaista, Matti Asikainen kommentoi.

– Kesälahtitalo on hyvä paikka työskennellä. Minulla on hyvä pomo ja hyvät työkaverit, Nina-puoliso kehuu omaa työpaikkaansa.

Matti Asikainen on syntyisin Kesälahdelta ja käynyt välillä muualla suorittamassa metsätalouden perustutkinnon. Hänellä ei ole milloinkaan ollut kaipuuta muualle.

Kesälahti tarjoaa hänen harrastukselleen, kalastukselle, hyvät puitteet.

– Verkkokalastus, onkiminen, uistelu, pilkkiminen ja sekä Pyhäjärvellä että Puruvedellä, luettelo kuuluu.

Venlasta on kasvanut hyvä kalakaveri. Hän on innostunut osallistumaan myös Karjalan kalamiesten järjestämään kalakerhoon.

Nina Asikainen on syntyisin Imatralta, mutta hänen isänsä suku on Kesälahdelta.

Kesälahden-mökki onkin tuonut hänet lapsesta saakka paikkakunnalle. Kesälahdelle hän tuli töihin jo 17-vuotiaana. Aiemmasta parisuhteesta hänellä on kaksi aikuista lasta.

Vuonna 2003 hän valmistui lähihoitajaksi. Välillä vierähti kuusi vuotta Kerimäellä, mutta siitä pitäen, kun hän nykyisen Mattinsa tapasi, ei ole kaipuuta muualle ollut.

Pururadan ja Kuutostien lenkit kuuluvat Nina Asikaisen harrastuksiin. Hankala vuorotyöläisen olisikin säännöllisiin harrastuksiin osallistua.

– Minun mielestä meillä leivotaankin aika paljon, Matti-puolisolla on harrastuksiin oman vinkkinsä.

Asikaiset saavat Kesälahdelta ne palvelut, joita kaipaavatkin. Kauppoja ei ole joka lähtöön, mutta tätä puutetta paikataan netissä ja käymällä Savonlinnassa.

Paljon puhuttuja lääkäripalveluja he ovat harvoin tarvinneet:

– Aina, kun on tarvittu, on vuoro saatu joko Kesälahdelle tai Kiteelle. Kerran on käyty Joensuussa päivystyksessä ja silloinkin perillä vierähti vain puoli tuntia.

Se Nina Asikaista harmittaa, että vuoron saanti työterveyshuoltoon on ruvennut takkuilemaan sen jälkeen, kun puhelimeen on ruvettu vastaamaan ”jostakin Joensuusta”.

Aino on päivähoidossa ja nyt Viskarissa, jossa viisivuotiaat saavat 20 viikkotuntia ilmaista hoitoa.

Päivähoidosta Asikaisilla ei ole moittimista. Sen sijaan jatkuva harmi on tullut siitä, kun Kiteeltä vaaditaan päivähoitotarpeen ilmoittamista jo ennen kuin omat työvuorot ovat selvillä.

Aino on jo kolmatta vuotta muskarissa eikä muista harrastuksista tuntuisi noin pienellä tarvetta olevankaan.

Venla sen sijaan ennättää moneen: kalakerhon lisäksi hän on kokkikerhossa ja palokuntanuorissa, käy nuokkarilla ja osallistuu opettajan pitämään Venäjä-kerhoon sekä luokan musiikkiprojekteihin.

Maakuntapäivän kunniaksi kaikki Karjalaisen verkkosivujen jutut ovat vapaasti luettavissa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa