Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Maakunta

"Täällä ihmisten elämä on enemmän sitä oikeaa elämää" - Näin todetaan nurmeslaisessa Sutisten perheessä

  • Teksti ja kuva: Jaakko Pikkarainen
Sutisten perhe muutti pari vuotta sitten nykyiseen omakotitaloonsa. Sutisten perhe muutti pari vuotta sitten nykyiseen omakotitaloonsa.

Sanna ja Ville Sutinen sanovat Nurmeksen tarjoavan kaikki edellytykset, joita elämiseen tarvitaan. He arvioivat kaupungin palvelut sen kokoon nähden jopa yllättävän hyviksi ja luonnon kauniiksi.

– Täällä ihmisen elämä on enemmän sitä oikeaa elämää kuin etelässä. En ole käynyt itse etelässä sitä kokeilemassa, mutta tuttujen kertomuksista olen näin päätellyt, Ville, 35, sanoo.

Sanna, 33, aikoi pukuompelijaksi valmistuttuaan lähteä Helsinkiin. Muutto kuitenkin jäi Villen ostettua talon. Helsingin sijasta hän muutti tämän luokse asumaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sanna työskentelee marketissa, ja Ville tekee keikkaluontoisesti toisille asennuksia, korjauksia ja remontteja. Työn ohessa vaimo suoritti vielä taloushallinnon merkonomin tutkinnon.

Sutiset sanovat Nurmeksen olevan lapsiperheelle hyvä paikka asua. Turvallisuus on yksi keskeinen tekijä, ja kaupunki on pitänyt erittäin hyvää huolto koulu- ja päivähoitotiloistaan.

– Ja täällä saa pitää eläimiä, perheen tyttäret 11-vuotias Riikka ja 8-vuotias Siiri lisäävät. Heillä on kaksi kania, ja isän ajokoira on pihan toisella puolella. Entäpä, jos koira pääsee irti…

– Koira menee kanien kopille, ja ne ilmoittavat siitä rummuttamalla käpälillään, tytöt kertovat. Ja näin koira saadaan helposti uudelleen kiinni.

Tyttöjen mielestä Nurmes on kiva paikka myös siksi, että siellä saa kavereita.

Avioparin tulevaisuudensuunnitelmat ovat tavanomaisia perheellisten peruskuvioita matkailuineen. Suurempi hanke toteutui pari vuotta sitten perheen hankittua ja muutettua nykyiseen omakotitaloonsa.

Tytöillä on pitkälle ulottuvat tulevaisuuden aikomukset. Kumpikin on päättänyt ryhtyä opettajaksi.

Riikan tavoitteena on myös oppia mahdollisimman monta kieltä, ja koulussa hän aloitti valinnaisaineena venäjän.

Jo ajokoirasta voi päätellä, että perheenisä harrastaa metsästystä. Toinen harrastus on politiikka, jonka hän sanoo olevan mielenkiintoista. Vapaa-ajallaan hän tekee myös sitä, mikä sivuaa työtään.

– Ostan ja kunnostan kaiken maailman vehkeitä, mies sanoo ja mainitsee esimerkkeinä kaivinkoneen ja traktorin. Vaimonsa laajentaa asian perheen erilaisiin projekteihin, joita varten mies koneen hankkii ja kunnostaa.

– Ville sitten hylkää koneen, kuin projekti on ohi. Mutta, eipähän tarvitse lapiolla viinimarjapensasta kaivaa ylös, hän naurahtaen lisää.

Perheenäiti on muutaman vuoden lenkkeillyt ainakin kerran tai kahdesti viikossa ajokoiran kanssa. Hän käy lavatansseissa ja kehuu tanssin erinomaiseksi liikuntamuodoksi.

Aikoinaan opiskelemaansa ammattiin liittyen Sanna tekee myös ompelutöitä. Myös tyttäret harrastavat tanssia, ja kumpikin käy nykytanssin tunneilla.

– Harrastusmahdollisuudet täällä ovat hyvät, ja tapahtumia on paljon. Tekeminen ja osallistuminen ovat enemmän itsestä kiinni, perheenäiti arvioi.

Perheenisä kuvailee luonnon ja ympäristön kauniiksi, mutta jokapäiväisenä asiana se jää usein huomaamatta. Nuorten hän toivoo jäävän Nurmekseen. Tuota edistäisi vanhempien sukupolvien myönteisempi asennoituminen kotiseutuaan kohtaan.

Maakuntapäivän kunniaksi kaikki Karjalaisen verkkosivujen jutut ovat vapaasti luettavissa ilman tilaajatunnuksia.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa