Lauantai, 17.11.2018 
Einari, Eino
Maakunta

Lehmolaisille Turusille naapurit ovat tärkeitä - "Vain hevonen puuttuu", toteaa 11-vuotias Alina

  • Aaro Virolainen
  • Riikka Hurri
Alina, Aaro, Marku, Satu, Myrsky ja Anni Turunen ovat viihtyneet mainiosti Lehmossa. Alina, Aaro, Marku, Satu, Myrsky ja Anni Turunen ovat viihtyneet mainiosti Lehmossa.

Helliltä mutta leikkisiltä tuntuvat nykäisyt hihanliepeestä varastavat huomion omakotitalon keittiössä Lehmossa, kun coton-rotuinen koira hieroo tuttavuutta itse ensirapsutusten jälkeen.

1-vuotias Myrsky maistelee ventovieraan toimittajan paitaa kesken kotikuntahaastattelun, johon perheensä on suostunut otoksena Kontiolahden 15 000 asukkaasta.

Kun Myrskyn kaappaa syliin, koska ei malta olla ottamatta, se alkaa kiemurrella.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Saimme vähän piristystä tänne, kun vauvat ovat hävinneet, sanoo Marko Turunen, 42, tarkoittaen kolmen lapsensa kasvua ja uutta koiraa.

Pihan leikkimökki on perheen äidin Satu Turusen, 40, mukaan enää pihakalusteiden varasto. Tärkeämpi lienee trampoliini, jossa lapsista nuorin eli Alina, 11, hyppää voltin suorille jaloille helpon näköisesti.

Aitauksessaan on ajokoira Manta, 9, joka käy sisällä melkein joka päivä ja josta Myrsky on hirveän kiinnostunut.

Koetteko olevanne lehmolaisia vai kontiolahtelaisia? Aaro, 16, ja Anni, 18, vastaavat heti, että lehmolaisia, mutta heidän isälleen kysymys on monimutkaisempi. Hän on kunnanvaltuuston jäsen demariryhmässä.

– Jos kysytään, missä asut, on vaikea sanoa, että Kontiolahdessa. Kyllä se on Lehmo, Marko Turunen sanoo pyöriteltyään kysymystä hetken.

Turusten puheista käy toistuvasti ilmi, että naapurit ovat heille tärkeitä. Aaro kertoo, että vaikka naapurit ovat välillä vaihtuneet, kaikki ovat aina olleet hyviä naapureita.

Täällä taitaa asua aika paljon lapsiperheitä?

– Melkein joka talossa on lapsia, sanoo Alina, joka on aloittanut vitosluokan.

Toiseen kaikille esitettyyn kysymykseen siitä, puuttuuko täältä jotain, vastaa niin ikään Alina.

– Oma hevonen, hän heittää.

Juukalaistaustainen sairaanhoitaja Marko ja kiteeläistaustainen lähihoitaja Satu tutustuivat opiskellessaan Joensuussa. He työskentelevät Pohjois-Karjalan suurimman työnantajan Siun soten palveluksessa, Satu työterveyssihteerinä ja Marko suunnittelukoordinaattorina.

Molemmat ovat tehneet hoitoalan vuorotyötä. Työvuoro vaihtui toisinaan niin, että Satu ajoi sairaalan pääovelle kyydissään pienet lapset yöpuku päällä ja Marko ajoi lasten kanssa kotiin.

Ensi kerran pariskunta kohtasi uusien opiskelijoiden asuntoesittelyssä, jonka piti Marko – Satun mukaan hyvin. Esittelyssä oli Satun äitikin, joka huomasi Markon hymyn tyttärelleen.

He rakastuivat ja perustivat perheen. Aaro ja Anni syntyivät, kun Turuset asuivat opiskelija-asunnossa Joensuun Hukanhaudalla. Sieltä he muuttivat vuokralle rivitalokolmioon Lehmoon ja alkoivat katsella tonttia, joka löytyi tyhjältä pellolta hyvin tutusta paikasta. Lasten mummola on pellon toisella laidalla.

Talolainaa perhe sai, kun Satu oli työtön. Hän ja Marko saivat vakituisen työn samoihin aikoihin, kun pääsivät pääsivät muuttamaan omaan mieluisaan kotiinsa loppuvuonna 2005. Turusten koti oli tuolloin alueensa ensimmäinen omakotitalo Suutelassa.

Vastoinkäymisiä on ollut, kuten elämässä aina. Esimerkiksi silloin kun talosta oli pystyssä kolme seinää ja enää yksi pystyttämättä, pellolle iski raju myrsky, joka kaatoi seinät. Perheenisä sai puhelun, että talosi on sortunut.

– Yksi seinä jäi pystyyn, Marko Turunen kertoo.

Terveyttä perhe on oppinut arvostamaan. Satu Turunen on puolessa vuodessa käynyt läpi kaksi isoa selkäleikkausta, joutunut olemaan töistä paljon poissa ja on hiljattain päässyt palaamaan töihin.

– Kyllähän se tietysti mielenvirkistys on, hän toteaa töistä.

Ammattiopistossa kaksoistutkintoa ensimmäistä vuotta opiskeleva Aaro käy salibandytreeneissä 4–7 kertaa viikossa. Hänellä on tyttöystävä, Annilla poikaystävä ja Alinalla omat kaverinsa. Anni pitää yo-kirjoitusten jälkeistä välivuotta, on valmis ottamaan töitä vastaan ja suunnittelee fysioterapeutin opintoja Joensuussa. Ensimmäisessä haussa ei vielä tärpännyt, mutta kohta on uusi mahdollisuus.

Kun haastattelu aloitettiin, Alina oli juuri palannut tanssitunnilta, ja kun lopetettiin, Anni oli lähdössä tanssitunnille. Marko Turunen kertoo suunnitelevansa lasiterassia, kun ajattelee, että vähitellen on talon ensimmäisten remonttien aika.

Maakuntapäivän kunniaksi kaikki Karjalaisen verkkosivujen jutut ovat vapaasti luettavissa ilman tilaajatunnuksia.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa