Lauantai, 17.11.2018 
Einari, Eino
Maakunta

Salmen perhe saa kotiseudullaan Juuassa tukea myös sukulaisilta - "Onhan se lapsiperheelle ihan mieletön etu"

  • Teksti ja kuva: Vesa Martikainen
Jalkapallo on Salmen perheelle mieluinen harrastus kotipihalla ja nurmikentällä. Oton turnaukseen lämmittelemässä olivat viikko sitten Ilkka, Miisa, Otto, Jaana ja Moona. Jalkapallo on Salmen perheelle mieluinen harrastus kotipihalla ja nurmikentällä. Oton turnaukseen lämmittelemässä olivat viikko sitten Ilkka, Miisa, Otto, Jaana ja Moona.

Jaana ja Ilkka Salmi ja kolme lasta elävät rivakkaa töiden ja harrastusten täyttämää perhe-elämää Juuan kirkonkylällä. Tämän päivän Juuka tarjoaa noin kaiken, mitä aktiivinen perhe arjessaan tarvitsee. Vain telinevoimistelu puuttuu.

Salmet Jaana, 38, Ilkka, 42, Moona, 12, Otto, 10 ja Miisa, kohta kaksi vuotta, asuvat reilun kilometrin päässä kirkonkylän keskustasta. Kirkonkylän Poikolan koulun yläkoulun aloittaneen Moonan ja neljännelle luokalle menneen Oton koulumatka on sama runsas kilometri.

Nunnanlahden kyläkoululla luokanopettajana ja koulun johtajana toimiva Jaana vie työmatkallaan Miisan perhepäivähoitoon Nunnanlahteen. Ilkka käy töissä rakennuksilla, nyt Rautavaaralla rakentamassa uutta kauppaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Savonlinnassa Jaanan opiskeluaikana syntynyttä Moonaa lukuun ottamatta kaikki ovat syntyneet ja kasvaneet Juuassa. Savonlinnan reissu kesti Jaanan vuoden työrupeamalla Punkaharjulla kuusi vuotta, jonka jälkeen perhe muutti takaisin kotikonnuille.

Kotiseutu on aina kotiseutu ja merkitsee samalla isovanhempien, sukulaisten ja tuttavien turvaa ja tukea.

– Onhan se lapsiperheelle ihan mieletön etu, kyllähän sitä ollaan ihan luksusasemassa, Jaana hymyilee.

Muutenkin Salmet ovat tyytyväisiä Juuan tämän hetken ”pöhinään”, kunnan satsauksiin lapsiin, liikuntaan ja elinkeinojen virittelyyn.

– Juuka tarjoaa lapsiperheelle oikeastaan kaiken sen, mitä tarvitaan, Jaana arvioi.

Omaa hauvaakaan ei tarvita, ukin ja mummon Eppu-beagle riittää Miisallekin.

Juuassa on vahva palloilukulttuuri jalkapallossa, salibandyssä ja uuden jäähallin myötä virkistyneessä jääkiekossa. Salmen perheen yhteinen harrastus on jalkapallo, jossa isä Ilkka pelaa JuPS:n ikämiehissä ja valmentaa junnujoukkueita. Otto pelaa molemmissa sarjoissa. Jalkapallo lisäksi Moona ja Otto käyvät salibandyn ja jääkiekon treeneissä.

– Telinevoimistelua olisin halunnut vielä harrastaa, mutta se lähti Juuasta pois (kerhoa pitänyt opettaja muutti pois), Moona harmittelee.

Äiti Jaana naurahtaa hänen harrastuksena olevan huoltaminen ja logistiikka. Koko perhe on pakattu aina autoon peliturnauksiin, ja Miisakin on reissannut jo mukana lukuisat kentät ja salibandykatsomot.

Moona ja Otto eivät vielä osaa, tai halua, paljastaa omia toiveammattejaan, mutta ainakin Moona haluaa käydä ensin lukion Juuassa. Työura lienee kuitenkin muualla.

– Voinhan tänne palata, mutta en jää tänne. Minä käyn sitten aina teidän luona, nuori neiti tuumaa.

Jaana Salmi on huolestunut lasten määrän tippumisesta. Muun muassa Nunnanlahdessa ei nyt aloittanut yhtään esikoululaista. Myös Poikolan koulussa on jo perustettu oppilaiden vähyyden vuoksia yhdysluokkia. Koulunkäynti tullaankin keskittämään suunnitteluvaiheessa olevaan tuliterään yhtenäiskouluun ja lopettamalla kaksi viimeistä kyläkoulua.

Se, mistä Jaana haluaisi pitää viimeiseen asti kiinni on oma lukio.

– Ilman sitä tietty ikäryhmä lapsista lähtisi sitten aina kokonaan pois Juuasta.

Ruuhkavuodet loppuvat aikanaan, ja sitten on aikaa istua vaikka tuvassa kiikkustuolissa. Mutta nyt eletään nyt, valittelematta ja nauttien tästä hetkestä.

Maakuntapäivän kunniaksi kaikki Karjalaisen verkkosivujen jutut ovat vapaasti luettavissa ilman tilaajatunnuksia.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa