Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Maakunta

Kivekkäiden talo satavuotias - Roukalahdella tuplajuhlat lauantaina

  • Timo Riistaniemi
  • Timo Riistaniemi
Teemu Pietarinen hakee syöttöpaikkaa. Teemu Pietarinen hakee syöttöpaikkaa.

Liperin Roukalahdella juhlistettiin lauantaina maakuntapäivää Kivekkäiden talon satavuotisjuhlilla. Roukalahden Kivekkäät on alkujaan kylän urheiluharrastusten ympärille perustettu voimistelu- ja urheiluseura. Seura perustettiin jo tsaarin aikana, vuonna 1913.

- Kivekkäiden toiminta keskittyy kesäteatteriin, elokuvafestivaali RoukaRainaan sekä yksittäisten tapahtumien järjestämiseen. Roukalahden kyläyhdistys toimii Kivekkäiden rinnalla, tapahtumien tukijana, seura kertoo kotisivullaan.

Kun Kivekkäiden omistamalla Roukalahden urheilukentällä on viime vuosina tapahtunut uudelleen herääminen myös urheilun parissa, sopi juhlapäivän vietto aloittaa kaiken ikäisten jalkapallo-ottelulla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jalkapallo- ja jääkiekkoharrastus jaksavat hyvin, kertoo Teemu Pietarinen, 37, joka ottaa ennen jalkapallo-ottelua hikeä maalivahtina.

Lasten riemuksi maalivahti äityy uhkarohkeisiinkin pelastuksiin.

- Saa muksut juosta ja ukot hikoilla, Pietarinen kommentoi haamutorjuntojaan.

Lauantaina olosuhteet ovat hyvät. Kentän nurmi on sopivan kostea, eikä sade pilannut peli-iloa.

- Tiistaisin me on pelattu kaiken ikäisten perhejalkapalloa, Pietarinen kertoo.

Talvisin pidetään talkoilla jääkenttää kunnossa ja pelataan jääkiekkoa.

- Ostimme Rääkkylästä vanhan jääkaukalon, joten olosuhteet ovat mahtavat.

Riikka Saukkonen-Pietarinen, 37, on perehtynyt kentän historiaan.

- Kenttä on perustettu 1920-luvulla, eli se on jo melkein satavuotias kuten Kylätalokin. Aina 1960-luvulle asti Kivekkäillä oli aktiivista urheilu- ja kilpailutoimintaa, jonka hermokeskuksena tämä kenttä toimi.

- Kolmen liperiläisen kyläseuran - Mattisenlahden Vanteen, Vaivion Tarmon ja Roukalahden Kivekkäiden - väliset yleisurheilun kolmiottelut kuuluivat kentän jokakesäiseen ohjelmistoon, samoin monet kyläläisten kesken pelatut pesäpallo-ottelut.

Kun Liperin Taimen pelasi miesten pesäpallon maakuntasarjassa 1950-luvulla, sen kotikenttä oli Roukalahti. Joukkueessa oli monia roukalahtelaisia.

Välillä kenttä jäi käyttämättömäksi.

- 2010-luvulla kylän nuorten perheiden keskuudessa alettiin puuhata kentälle uutta elämää. Nykyisin kentän kunnossapito on siirtynyt Kivekkäiden ja kesätalonmiehin hoitoon, Riikka Saukkonen-Pietarinen summaa.

Roukalahti on tunnettu Lappalaisen hiihtäjäveljeksistä.

- Tauno Lappalaisen meriittilistalla on kaksi MM-hopeaa vuodelta 1926 ja MM-pronssi vuodelta 1930. Sodassa kuollut Martti Lappalainen saavutti hiihtourallaan vuonna 1934 viestin MM-kultaa ja 18 kilometrin MM-pronssia (Karjalainen 17.11.2012).

Vuoden 1934 hiihdon MM-kilpailut järjestettiin Ruotsin Sollefteåssa. Suomen joukkueen viestivoitto on edelleen MM-kisahistorian ylivoimaisin, sillä eroa hopealle sivakoineeseen Saksan joukkueeseen kertyi yli yksitoista minuuttia.

Maakuntapäivän kunniaksi kaikki Karjalaisen verkkosivujen jutut ovat tänään vapaasti luettavissa ilman tilaajatunnuksia.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa