Keskiviikko, 14.11.2018 
Iiris
Maakunta

Kunnanjohtajan kesä: Metsällä irtautuu aivan totaalisesti - Outokummun Pekka Hyvösen loma-aktiviteetit ovat varsin luonnonläheisiä

  • Katri Keskitalo
  • Piia Kinnunen
Pekka Hyvösen kesän mieleenpainuvin kokemus oli maa-ampiaispesään sahaaminen: "17 ampiaista ehti pistää. Se oli sellainen kokemus, joka olisi saanut jäädä kokematta." Pekka Hyvösen kesän mieleenpainuvin kokemus oli maa-ampiaispesään sahaaminen: "17 ampiaista ehti pistää. Se oli sellainen kokemus, joka olisi saanut jäädä kokematta."
Sysmäjärven lintutorni näyttää maasta katsottuna kovin korkealta ja huojuvalta. Sen huipulle Outokummun kaupunginjohtaja Pekka Hyvönen, 60, aikoo johdattaa korkeanpaikankammoisen toimittajan ja kuvaajan. - Jos minä menen edeltä, niin te uskallatte tulla, hän huikkaa puolivälistä portaita.

Hyvöstä ei pelota, sillä torni on hänelle tuttu paikka. Onhan sinne Outokummun kaupungintalolta vain muutaman minuutin ajomatka.

Hyvösen lempibongauspaikka sijaitsee kuitenkin hieman kauempana, mökillä Iisalmen Pörsänmäessä. Synnyinpaikkakunnallaan Iisalmessa Hyvönen viettääkin lähes kaikki kesälomansa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pörsänmäen mökillä lintubongausreissulle ei tarvitse vaeltaa olohuonetta pidemmälle.

- Mökkimme on kätevästi maan tasossa, noin 20 metrin päässä rannasta. Telkkaria katsoessa voi tähystää samalla lintuja. Telkän pesäkin on vain muutaman kymmenen metrin päässä, Hyvönen iloitsee.

Lintubongauksen lisäksi Hyvösen mökki-aktiviteetteihin lukeutuu muun muassa näpertely.

- Tänä kesänä rakensin varaston ja tyhjensin isoisoisäni rakentaman sepänpajan, joka oli yli 115 vuotta vanha. Myös ukkini ja isäni olivat seppiä, minuun se linja sitten katkesi, hän vinoilee.

Myös metsästys kuuluu olennaisesti Hyvösen kesälomaan.

- Olen metsästänyt pikkupojasta lähtien, ja tällä hetkellä olen kolmen eri metsästysyhdistyksen jäsen. Metsästys on siitä hyvä urheilulaji, että siinä kaikki ovat samanarvoisia, olivatpa he sitten pankkiireita tai keitä hyvänsä.

Outokumpu on Hyvösen mukaan jatkuvassa muutoksen tilassa. Viime aikojen muutostekijöitä ovat olleet suuret projektit, kuten Kummun koulun remontti ja Kummunkadun peruskorjaaminen.

- Tämä peruskorjaushanke muuttaa keskustamme ilmettä ihan oleellisesti. Se olisi tarkoitus saada valmiiksi hyvin tiukalla aikataululla eli jo ensi vuonna.

Pohjois-Karjalan ely-keskuksen heinäkuisten lukujen mukaan maakunnassa prosentuaalisesti eniten suhteellista työttömyyttä on Outokummussa. Hyvönen pitää työttömyyttä kenties Outokummun suurimpana ongelmana.

- Meillä on nyt paljon avoimia työpaikkoja teollisuudessa, sillä se on vetänyt hyvin. Miksi työ ja tekijät eivät kuitenkaan kohtaa toisiaan?

Kesäloman Hyvönen viettää yleensä heinäkuussa, jolloin kaupungintalokin sulkee ovensa kolmen viikon ajaksi. Tänä vuonna hänen lomansa oli tavallista vuosilomaa viikon pidempi.

- Halusin pitää kunnon viisiviikkoisen kesäloman. Näin pitkää en ole koskaan ennen pitänytkään.

Mökkielämä merkitsee Hyvöselle laatuaikaa perheen parissa.

- Yritämme vaimon kanssa pitää lomaa samaan aikaan niin paljon kuin mahdollista, sillä yhteistä aikaa tällaisessa työssä jää arkena kovin vähän.

Iisalmen mökki aktiviteetteineen auttaa Hyvöstä irtautumaan vaativasta työstä.

- Etenkin metsällä irtautuu aivan totaalisesti.

Hän haluaa kuitenkin korostaa olevansa aina tavoitettavissa .

- Työpäivät ovat hirveän pitkiä, mutta en minä siitä välitä. Kaupunginjohtaja ollaan kellon ympäri. Tämä ei ole työtä vaan elämäntapa, jota pitää tehdä koko sydämellään.

Kapuamme kuvaajan kanssa viimeiset portaat Hyvösen perässä rystyset valkoisina. Lopulta tornin huipulta avautuu kaunis ja yllättävän aava maisema Sysmäjärvelle.

- Harvemmin täällä ehtii käymään arkisin, kun kaikki illat tuppaavat menemään kokouksissa. Kyllä täällä tulee silti aikaa vietettyä. Minulle tämä on Outokummussa sellainen henkireikä, Hyvönen toteaa.

Ja häntä on helppo ymmärtää. Tänne totisesti kannatti kiivetä.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa