Tulosta tämä sivu
Maakunta

Valtimolla onnistunut maakuntapäivä

Ensimmäinen Pohjois-Karjalan maakuntapäivä sai valtimolaiset liikkeelle. Paikallisen tapahtuman organisoineen Valtimon kehittäjien puheenjohtaja Päivi Härkin arvioi, että sen tilaisuuksiin osallistui yli tuhat kävijää.

Tapahtuman juhlapuheessaan kunnan hallintojohtaja Arja Tervonen tiivisti maakuntapäivän tarkoituksen kaikille annetuksi tärkeäksi tehtäväksi.

- Tästä päivästä lähtien maakuntamme pyrkimys on varsin selkeä: täällä kukaan ei jää yksin, Tervonen sanoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tähän hän arvioi olevan varsin hyvät lähtökohdat.

- Karjalaisten juuriemme takia meillä riittää yhteisöllisyyttä ja hyväntahtoista uteliaisuutta toisia ihmisiä kohtaan. Jutustelu ja vieraanvaraisuus ovat asioita, joista emme tingi jatkossakaan.

Tapahtuman avauksessaan Härkin kävi lävitse maakuntapäivän vieton historian. Päivän ajankohta juontuu Uudenkaupungin rauhan solmimisesta, jossa ensimmäisen kerran märiteltiin Pohjois-Karjalan rajat.

Päivi Härkin sanoi maakuntapäivätapatuman korostavan yhteistyön merkitystä. Sen toteutukseen osallistui moni valtimolainen yhdistys.

Yksi toteuttajista oli Valtimo-seura, joka esitteli entisessä viljamakasiinissa talonpoikaiskulttuuriin liittyvää vanhaa esineistöä. Juuriinsa tutustuneita nykyisä ja entisiä valtimoalaisia riitti autojonoiksi asti.

Sateen vuoksi tapahtuman markkinat jouduttiin siirtämään Valtimon kehittäjien vuokraaman Kauppahallin tiloihin. Sää myös vähensi myyjien määrää.

Kauppahallilta matkattiin kansallispuku- ja feresikulkueen myötä kirkonkylän vanhalle koululle, josta valtimolaiset ovat saaneet hyvin viihtyisän toimintakeskuksen.

Aiemmin koulun tiloissa muisteltiin entisiä kouluaikoja. Tuomo Hakkaraisen muistelusten perusteella mikään ei ole muuttunut auringon alla. Tai ehkä sittenkin: vuosikymmenien takaisten koulupoikien tekemiset ylittäisivät nyt valtakunnallisen uutiskynnyksen.

Koulussa lienee ennenkin laulettu kaikki maakuntalaulut mutta ei perätysten, kuten Pohjois-Karjalan Valtimon ensimmäisessä maakuntajuhlassa tehtiin.

- Palaute oli eritäin hyvä. Yleisön toiveena on, että se järjestetään myös jatkossa, Härkin kertoi. Ja näin myös tapahtunee.