Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Maakunta

Lieksan valtuusto hyväksyi Attendo-kaupat - Partalanmäen palvelutalo ja Toukolantien toimintakeskus myydään 2,78 miljoonalla eurolla

  • Mikko Ahvenainen
Lieksan kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaisessa kokouksessaan Attendo Oy:n kanssa tehtävän yhteistyösopimuksen, ja myy yhtiölle Partalanmäen palvelutalon ja Toukolantien toimintakeskuksen kiinteistöt 2,78 miljoonan euron hintaan.

Käydyn keskustelun aikana Pasi Karonen (sd.) esitti Seppo Kiiskisen (sd.) ja Paavo Muhosen (sit.) kannattamana, että yhteistyösopimusta muutetaan siten, että sopimuksesta poistetaan optio siitä, että Attendo on valmis neuvottelemaan Lieksan terveyskeskuksen ja Yrjönhovin kiinteistön ostamisesta.

Muutosesitys ei mennyt läpi, kun 19 valtuutettua äänesti kaupunginhallituksen esityksen puolesta. Karosen muutosesitystä kannatti 13 valtuutettua ja kolme äänesti tyhjää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen selosti valtuutetuille esityksen taustoja ja yhteistyösopimuksen sisältöä. Kiinteistöistä luopuminen on tarkoituksenmukaista, koska täten kaupunki säästää vähintään 5-6 miljoonaa euroa toteutumatta jäävissä korjausinvestoinneissa.

Mahdollinen maakuntauudistuksen jälkeinen kiinteistöriski jää muodostumatta, ja asukkaiden lähipalveluiden tuottaminen turvataan, tapahtuipa maakuntauudistuksen kanssa mitä tahansa.

Yhteistyösopimus sisältää ateriahuoltoon liittyvän investoinnin, ja kaupunki kuittaa kiinteistöistä niiden tasearvoon verrattuna 1,7-1,8 miljoonan euron myyntivoiton, joka voidaan käyttää muihin investointeihin.

Muutosesityksen tehnyt Karonen ymmärsi kaupungin tarpeen päästä eroon kiinteistöriskistä, mutta epäili yhteistyösopimuksen voivan johtaa monopolitilanteeseen.

- Emme kai me halua, että lieksalaisten terveys olisi varsinkaan ulkomaisen pörssiyhtiön käsissä. Sellaista riskiä pitää päättäväisesti vastustaa ja torjua, Karonen sanoi.

Määttäsen mukaan Attendo on sitoutunut tuottamaan hoivapalvelut Lieksassa aina kilpailukykyisillä hinnoilla. Sopimuksessa on erikseen määritelty, etteivät esimerkiksi asiakkailta perittävät maksut ja vuokrat voi kasvaa kohtuuttomasti.

Määttänen tähdensi myös, ettei Attendolle olla luomassa kaupunkiin monopoliasemaa. Optiosta huolimatta on täysin kaupungin omissa käsissä, haluaako se edes neuvotella muiden kiinteistöjen myymisestä Attendolle.

- Jos haluamme neuvotella, silloin he joutuvat neuvottelemaan, Määttänen selvensi option sanamuotoa.

Martti Laatikainen (ps.) ei ollut vakuuttunut Attendon aikeista.

- Tuommoinen iso firma ei varmasti tule hyvää hyvyyttään meille Lieksaan auttamaan lieksalaisia. Se tulee taatusti tekemään vain täällä bisnestä, Laatikainen sanoi.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa