Tulosta tämä sivu
Maakunta

Video: Lämpökeskuksen 60-metrinen piippu kaatui – jymähdys kuului ympäri Rantakylää

60-metrinen piippu kaatui hallitusti maahan. 60-metrinen piippu kaatui hallitusti maahan.

Joensuun Utrantien varrella olevan Rantakylän lämpökeskuksen piippu kaadettiin tiistai-iltana noin kello 21.15. Video piipun kaatamisesta on nähtävissä tämän jutun lopussa.

Teräspiippu oli 60 metriä korkea, ja sen sisällä kulki kaksi hormia. Piippu leikattiin tyvestä polttoleikkaamalla ja kaadettiin koneiden avulla lämpökeskuksen jo tyhjälle pihalle.

Kaato onnistui juuri siihen suuntaan kuin oli suunniteltu. Massiivinen teräspiippu kaatui suorana maahan ja aiheutti valtavan jymähdyksen, joka kuului ympäri Rantakylää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kiviä tai muuta maa-ainesta ei sinkoutunut ympäristöön, mutta niiden riskistä varoitettiin. Hiekka- ja pölypilven kaato kuitenkin nostatti ympärilleen.

Työmaasta oli tehty ilmoitus muun muassa kaupungille ja pelastuslaitokselle. Utrantie katkaistiin kaadon ajaksi.

– Ennen kaatamista oli käyty läpi kaikki riskiarviot ja kaatosuunnitelman kohdat. Henkilöstöä oli varattu myös valvomaan aluetta, Maintpartnerin käyttöinsinööri Jussi Hakkarainen kertoi.

(juttu jatkuu kuvien jälkeen, video lopussa)

piippu1

piippu2

Vanhaa turvelämpölaitosta on purettu Rantakylässä tammikuusta lähtien. Vanhan lämpölaitoksen purku-urakan tilaaja on Fortum ja toteuttaja Suomen Tehopurku Oy. Ennen piipun kaatamista oli tehty massiiviset purkutyöt, ja myös maanalaiset betonirakenteet oli purettu alta pois.

1970-luvulla rakennettu laitos on yksi Joensuun vanhimpia lämpölaitoksia. Viime vuodet se on ollut vähäisellä käytöllä.

– Se tuli teknisesti käyttöikänsä päähän. Turpeenpoltto lopetettiin jo vuonna 2010. Sen jälkeen se on ollut lähinnä varakäytössä, ja siinä on käytetty öljyä, Hakkarainen kertoi.

Teräspiippu leikataan tällä viikolla osiin ja toimitetaan kierrätykseen. Piipun perustana oleva suuri maanalainen betonijalusta poistetaan myös tontilta.

Uutista muokattu 28.8. kello 23.22: Täsmennetty piipun kaatotapaa.