Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Maakunta

Kolumni: Median keskittymistä paheksuvat poliitikot niittävät, mitä kylvivät

  • Pasi Koivumaa

Uutisoimme tiistaina verkossamme ja eilen myös painetussa Karjalaisessa, että tätä lehteämme kustantava yhtiö Sanomalehti Karjalainen Oy on ostanut Oy Najaros Ab:n liiketoiminnot eli käytännössä täkäläisen paikallisradion, joka kuuluu eetterissä Iskelmä Rexinä ja City Joensuuna.

Viestintäviraston hyväksynnällä näiden täkäläisten radiokanavien nykyinen toimilupa pysyy voimassa myös niiden siirtyessä Karjalaisen huomiin. Karjalainen on hakenut radiotoimilupia myös seuraavalle toimilupakaudelle eli vuosille 2020–2029.

Karjalainen lähtee mukaan radiotoimintaan, koska näemme siinä mahdollisuuksia sekä journalistisesti että kaupallisesti. Digitaalisuus ja myös audiovisuaalisuus ovat jo olennainen osa Karjalaista, ja nyt vahvistamme tätä osaamistamme ja monikanavaisuuttamme. Jatkossa tavoitamme entistä laajemmalla ja monipuolisemmalla sisällöllämme entistä useampia, mikä palvelee myös mediamyyntiasiakkaitamme.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuvasin edellä avoimesti myös toimintamme kaupallista puolta. Tein sen tarkoituksellisesti siksi, että olen harmissani niistä syyttävistä puheista, että Karjalainen ja koko konsernimme on syömässä pienempiään, kaventamassa sananvapautta, yksipuolistamassa mediaa ja ties mitä kauheaa.

Erityisesti poliitikkojen tällaiset kannanotot koen tekopyhänä hurskasteluna. Ainakin joensuulainen vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen yltyi twitterissä toteamaan, että ”tämä tarkoittaa Pohjois-Karjalassa mediakentän kapenemista entisestään, mikä on huono asia”. Samalla hän väitti, että ”jo aiemmin Karjalainen on ostanut kaikki paikallislehdet ja Joensuun kaupunkilehden” – mikä ei moneltakaan osin ole totta.

Krista hyvä, ja samalla muutkin kansanedustajat, jos kannatte nyt huolta suomalaismedian omistuksen keskittymisestä, niin olkaapa hyvä vain. Mutta voi kunpa olisitte tehneet niin jo aiemmin, ettekä olisi itse lukuisilla omilla päätöksillänne heikentäneet suomalaisen kaupallisen median toimintaympäristöä niin, että meidän jäljellä olevien on suoranainen pakkokin turvautua toisiimme. Se johtaa vääjäämättä myös omistusratkaisuihin.

Lehtitilausten verollepano kiristyksineen, valtio-omisteisen Postin jakeluratkaisut, Ylen vapaus tarjota verovaroin ilmaissisältöään kaikilla alustoilla – siinä muutamia keskeisimpiä, joista alan yleisen murroksen keskellä suomalainen kaupallinen media saa ahdingostaan kiittää teitä poliittisia päättäjiämme, niin vihreitä kuin muitakin.

Sitten se journalismi. Kysyisitte edes joskus ennen jeesusteluanne pienimpien lehtien yksittäisiltä toimittajilta, millainen journalistinen toimintavapaus heillä on.

Tässä maakunnassa ei olisi niin monta mediaa kuin nyt on ilman konserniamme – ja myös sen omistajia. Ei vain olisi. Niistä moni olisi jo kaatunut.

Nyt me sitten turvaamme paikallisradiotoiminnan jatkumisen täällä – ja, nielkää tämä, olemme siitä ylpeitä.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa