Torstai, 27.6.2019 
Elviira, Elvi
Maakunta

Kolumni: Mihin tarvitaan natseja? – Ei mihinkään

  • Jyrki Utriainen

Saksan Chemnitzissä tapahtui viikolla se, mitä monet ovat pelolla odottaneet: äärioikeisto otti oikeuden omiin käsiinsä, vyöryi kaduille ja pahoinpiteli niitä ulkomaalaisen näköisiä ihmisiä, jotka kiinni sai. Mielivaltaista väkivaltaa oman agendan pönkittämiseksi ja vastustajien pelottelemiseksi.

Tapahtumien taustalla oli se, että aiemmin kaupungissa saksalaismies oli puukotettu kuoliaaksi. Poliisi otti tapauksen jäljiltä kiinni kaksi epäiltyä, joista toinen oli syyrialainen ja toinen irakilainen.

Äärioikeisto näki tilaisuutensa koittaneen ja rynnäköi kaduille.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Meillä Suomessa äärioikeisto kokoontuu tulevana viikonloppuna Nilsiään (Karjalainen, 30.8.). Paikalle saapuu paitsi suomalaisia uusnatseja myös aateveljiä ja -siskoja Keski-Euroopasta.

Näissä kemuissa kuullaan niin sanottuja whitepower-bändejä, joiden sanoitukset ovat avoimen rasistisia.

Järjestäjien mukaan tapahtumaan on ennakkoon myyty noin 200 lippua. Se järjestetään nyt neljättä kertaa, ja suosio on kasvanut vuosittain.

Turun hovioikeudessa käsitellään puolestaan parhaillaan sitä, pitäisikö Pohjoismainen vastarintaliike PVL lakkauttaa. Käräjäoikeus kielsi liikkeen toiminnan viime vuonna. Se katsoi, että liike levittää uusnatsistista propagandaa, ja piti tämän toimintaa laittomana.

Hovioikeudessa Poliisihallituksen asianajaja Markku Fredmanin katsoi, että vastarintaliike ei ole muuttanut toimintatapojaan, ja lakkautuksen pitäisikin hänen mukaansa pysyä voimassa (Aamulehti, 28.8.). PVL kiistää syytteet.

Moni voi pitää äärioikeiston toimintaa pienten piirien ärhentelynä. Mutta pienestähän kaikki aina lähtee liikkeelle. 1920-luvulla Adolf Hitler puhui pienille porukoille oluttuvan nurkissa.

Äärioikeiston toiminnalle pitää panna loppu juuri nyt. Ennen kuin se laajenee hallitsemattomasti, eikä sitä enää voi pysäyttää.

Miksi? Siksi, että vaaran merkit ovat ilmassa. Saksan Chemnitzin väkivaltainen vyöry osoittaa, että toiminta on järjestäytynyttä. Hätkäyttävää on se, että siihen lähti mukaan niin iso joukko ihmisiä.

Järjestäytymisestä kielii sekin, että äärioikeisto harrastaa härskiä propagandaa, kun se kertoo tarinaansa ja hakee oikeutustaan väkivallanteoille kansan silmissä.

Faktoilla ei ole siinä tarinassa mitään merkitystä. Vaarallista peliä.

Tälle toiminnalle tulee panna päättäväisesti piste. Loppu. Kaduilla, Nilsiässä, hovioikeudessa, kaveripiireissä. Joka paikassa.

Elokuvassa The Blues Brothers Jake Blues toteaa natsien mielenosoitusta katsellessaan: ”I hate Illinois Nazis.”

Se on hänen kömpelö tapansa ilmaista, että tätä porukkaa ei tarvita.

Mihin kukaan tarvitsee natseja? Ei mihinkään. Emme yksinkertaisesti tarvitse natseja.

Sen osoitti ihmiskunnalle 1930- ja -40-luvut Saksassa. Kun oluttuvat eivät enää riittäneet.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa