Keskiviikko, 14.11.2018 
Iiris
Maakunta

Ilomantsilainen Anna, 36, kaatoi ensimmäisen karhunsa - "Pitkä ja kivinen tie"

  • Arttu Koistinen
  • Suoma Puhakka

Sieltä se karhu tulee, kohti. Minne tästä pitää tarvittaessa hypätä turvaan? ilomantsilainen Anna Puruskainen-Saarelainen, 36, ehtii miettiä.

Hatun Erä oli lähtenyt noin kolmenkymmenen hengen porukalla karhujahtiin Ilomantsiin Hattuvaaran suunnalle sunnuntaina 26. elokuuta. Porukassa on yhteensä kolme naista.

Jämtlanninpystykorva oli juossut jo pitkään karhun perässä. Puruskainen-Saarelaisen (kuvassa) mukaan niin sanotut vapaat luvat oli jo käytetty, mutta kun lupa kaatoon tuli, kaksi muuta koiraa jatkoi väsyneen jämtlanninpystykorvan työtä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Muuan metsästäjä pääsee ampumaan 194-kiloista karhua kello 14 aikoihin. Ei ole kuitenkaan varmaa, osuiko luoti karhuun. Karhu jatkaa etenemistään, jahti jatkuu.

Puruskainen-Saarelainen on passissa maassa Tiittalanvaarassa.

- Alkoi kuulua ryminää. Karhu juoksi suoraan minua kohti.

- Karhu rupesi kaartamaan oikealle ja juoksi metsäautotielle kolmenkymmenen metrin päähän minusta. Ammuin ensimmäisen kerran. Karhu nyypähti metsän laitaan, Puruskainen-Saarelainen kertaa.

Karhu ei luovuta, se linkuttaa.

- Ammuin toisen kerran. Viereinen passimies antoi viimeisen niitin.

Kyseessä oli Puruskainen-Saarelaisen ensimmäinen karhunkaato. Huikea hetki, hän paljastaa.

- Karhu juoksi todella kovaa. Tuollainen karhu saattaa edetä vielä satoja metrejä, vaikka osuma olisi ollut kuolettava.

Metsästäjän mukaan tilanteessa ei ehtinyt jännittää.

- On oltava sinut aseen kanssa. Ampumisen opettelu on ollut minulle pitkä ja kivinen tie, koska minulla ei ole armeijataustaa. Touhu piti aloittaa aivan alusta.

Karhulla oli 14-senttinen tassu. Kallo, talja ja siitinluu jäävät kaatajalle. Lihat jaetaan metsästysporukan kesken.

Koko ikänsä metsässä viihtynyt Puruskainen-Saarelainen osallistui ensimmäisen kerran karhujahtiin kolme vuotta sitten. Metsästyskortin hän sai 18-vuotiaana.

Vaikuttaa siltä, ettei saalis ole tärkeintä metsästäjälle. Porukkaan kuuluminen, luonnossa oleminen ja koirien kanssa touhuaminen maistuvat Puruskainen-Saarelaiselle.

Siun sotessa työterveyshoitajana työskentelevä Puruskainen-Saarelainen kuuluu Pohjois-Karjalan Jahtinaisiin ja tietää seurasta varmuudella ainakin yhden naisen, joka on kaatanut karhun.

Aika hyvä profiilikuva, ei ihan joka naiselta löydy, eräs Facebookin käyttäjä kommentoi Puruskainen-Saarelaisen sosiaaliseen mediaan jakamaa kaatokuvaa.

- Valtaosa palautteesta on ollut myönteistä. Aika moni nainen on sanonut, että ”hyvä kun näytit ukoille, että naisetkin pystyvät tähän”, Puruskainen-Saarelainen naurahtaa.

Kaikkiaan Pohjois-Karjalaan myönnettiin 137 kaatolupaa. Eniten lupia annettiin juuri Ilomantsiin, 40 kappaletta.

Maakunnassa lupia on jäljellä enää neljä, kun Lieksan viimeinen lupa käytettiin perjantaina, karhujahdin koordinaattori Matti Törrönen kertoi lauantaina kello 10.15:n aikoihin.

Juuassa, jossa jahti käynnistyi tänään lauantaina, lupia on kaksi. Lupia on käyttämättä niin ikään kaksi vielä Outokumpu-Liperin alueella.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa