Perjantai, 24.5.2019 
Tuukka, Touko
Maakunta

Loppuraportti: Joensuun seudulle ehdotetaan perustettavaksi peräti 13 seurakunnan yhtymä

  • Hannu Kauhanen
  • Jukka Vuorinen
Siun seurakunta -hankkeen pääneuvottelija Sami Lahtiluoma ehdottaa loppuraportissaan 13 seurakunnan yhteisen seurakuntayhtymän perustamista. Lahtiluoman mukaan laajan seurakuntayhtymän perustaminen Joensuun seudulla on kannattavaa.

Neuvotteluissa yhteisestä yhtymästä ovat olleet mukana nykyisen Joensuun evankelisluterilaisen seurakuntayhtymän kuusi seurakuntaa (Eno, Joensuu, Pielisensuu, Pyhäselkä, Rantakylä, Vaara-Karjala) sekä Heinäveden, Kiteen, Kontiolahden, Liperin, Polvijärven, Rääkkylän ja Tohmajärven seurakunnat.

Siun seurakunta -hankkeessa mukana olleet seurakunnat ovat hyvin erikokoisia ja välimatkat laajan yhtymän sisällä olisivat melko pitkiä. Eroja on myös seurakuntien taloudellisessa asemassa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lahtiluoman mukaan yhteinen yhtymä voisi kuitenkin tuoda turvaa ja jatkuvuutta erityisesti nykyisen seurakuntayhtymän ulkopuolisille seurakunnille. Hänen mielestään myöhemmin voi olla tarpeen selvittää myös mahdollisia seurakuntaliitoksia.

Lahtiluoma esittää, että yhteisestä seurakuntayhtymästä päätetään ennen vuodenvaihdetta. Yhdistyminen toteutettaisiin laajentamalla nykyistä yhtymää, ei perustamalla kokonaan uutta yhtymää.

Laajenevan yhtymän nimeksi esitetään Joensuun seudun seurakuntayhtymää.

Seurakuntayhtymän laajentaminen 13 seurakunnan alueelle ei tapahdu ilman muutoksia. Muutoksia olisi odotettavissa muun muassa työntekijöiden työnkuviin, työn tekemisen paikkaan sekä päätöksenteon rakenteisiin.

Talouden osalta raportissa todetaan, että Kontiolahtea lukuun ottamatta veroprosentti yhtymään liittyvillä seurakunnilla laskisi, jos yhtymän aloittaessa voimassa olisi Joensuun seurakuntayhtymän vuoden 2019 veroprosentti 1,55.

Joensuun evankelisluterilaisen seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto pyytää yhtymän seurakuntaneuvostoilta lausunnot yhtymän laajenemisesta lokakuun loppuun mennessä. Myös yhtymän ulkopuolisten seurakuntien kirkkoneuvostojen toivotaan tekevän esityksensä yhtymään liittymisestä kirkkovaltuustolle ennen lokakuun loppua.

Lopullinen päätös yhtymän laajenemisesta on tarkoitus tehdä seurakuntayhtymän yhteisen kirkkovaltuuston kokouksessa 3.12.2018. Toteutuessaan 13 seurakunnan yhtymä voisi aloittaa vuoden 2020 alussa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa