Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Maakunta

Höytiäisen luodoille pystytettiin kylttejä lintujen pesimärauhan turvaamiseksi

  • Hannu Kauhanen
  • Kimmo Timonen
Aihekuva Aihekuva
Höytiäisellä ollaan tämän viikon aikana pystytetty lintuluodoille ja lahtialueille lintujen pesinnästä muistuttavia kylttejä.

Kylteissä on ystävällinen kehotus "Vältä häirintää, täällä pesitään". Siinä kerrotaan lintujen pesinnästä ja niiden tarvitsemasta pesimärauhasta 1. toukokuuta ja 31. heinäkuuta välisenä aikana.

Luonnonsuojelualueiden merkintäurakasta sopi järviyhdistys Pro Höytiäinen Pohjois-Karjalan ely-keskuksen kanssa. Viralliset maihinnousukieltoa ja liikkumisrajoitusta osoittavat kyltit on pystytetty kaikkiaan kuuteen kohteeseen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Samalla Pro Höytiäinen toteutti maanomistajien myötävaikutuksella niin kutsutuilla suositeltavan suojelun alueilla merkintöjä noilla mainituille kylteillä. Suunnittelutyö tehtiin yhdessä Pohjois-Karjalan lintutieteellisen yhdistyksen ja Kontiolahden kunnan kanssa.

Kaikkiaan kylttejä vietiin Höytiäiselle noin 20.

Ihmisen aiheuttama tahaton häirintä on pesimäaikaisista uhkatekijöistä merkittävin. Tietämättömyydestä johtuvat häirinnät tuhoavat vuosittain lukemattomia lintujen pesintöjä.

- Järvien käyttäjiä halutaan ohjata ja opastaa nykyistä enemmän, että vältyttäisiin turhilta linnustotuhoilta, Pro Höytiäisen puheenjohtaja Kirsi Karhio kertoo.

- Esimerkiksi uistelu lintuluodon lähellä karkottaa emot ilmaan pesiltä, jolloin luotopuussa vaaniva ihmisiin tottunut varis voi helposti napata untuvikon, lokkitutkija Risto Juvaste valottaa merkinnän tarpeellisuutta.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa