Keskiviikko, 14.11.2018 
Iiris
Maakunta

Poliisi jututti poikia, jotka sytyttivät palot Rantakylässä - "Jännitys isossa roolissa, kummallakin oli sytkäri"

  • Arttu Koistinen
  • Sakari Lindell
Aihekuva, ei liity jutun tapauksiin Aihekuva, ei liity jutun tapauksiin
Keskiviikkona Rantakylässä sytytettiin kolme tulipaloa. Taloyhtiöiden roskiksia ja roskakatosten irtotavaraa paloi Riihisärkänkadulla, Pilkkitiellä ja Ruuhitiellä.

Poliisin mukaan paikalla nähtiin kaksi nuorta henkilöä. Palonaluista olisi voinut seurata suuria vahinkoja, poliisi kertoi.

- Roskakatoksen sisällä sytytetty palo olisi voinut kyteä hetken ja levitä rakennukseen. Tätä kautta olisi tuli voinut jatkaa matkaansa autokatoksen puolelle ja siitä useisiin ajoneuvoihin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Poliisi sai hyviä vinkkejä tekijöistä keskiviikkona. Poliisipartio tavoitti joensuulaiset 14-vuotiaat pojat Rantakylän alueelta tovi tulipalojen sytyttämisen jälkeen, poliisin Ankkuriryhmän vanhempi konstaapeli Marja Pulkkinen kertoi Karjalaiselle torstaina.

Kummallakin pojalla oli sytkäri. Poikia jututtaneen Pulkkisen mukaan kaksikko ei osannut kertoa selvää motiivia teoilleen.

- Varmaankin jännitys on tuossa hetkessä isossa roolissa. Nuoret eivät aina ymmärrä ajatella, mitä palonaluista olisi voinut seurata, jos tuli olisi lähtenyt lapasesta. Aika tyypillistä nuoren käyttäytymistä.

On vaikea sanoa, menikö poliisin viesti perille pojille.

- Kun nuoria jututtaa, he sanovat joo, joo, no niinhän se on. Toivottavasti nuoret ymmärsivät, ettei tämä todellakaan ollut hieno juttu, Pulkkinen toteaa.

Poikia epäillään lievistä vahingonteoista. Koska tekijät ovat alle 15-vuotiaita, poliisi ja lastensuojelu jatkavat asian selvittämistä.

Pojat ovat kuitenkin korvausvelvollisia, Pulkkinen huomauttaa.

- Vielä on epäselvää, seuraako teoista korvausvaateita. Kyllä roskiksille on tullut vahinkoa.

Ankkurin tärkein tehtävä on työskennellä alle 18-vuotiaiden rikoksentekijöiden kanssa rikoksia ennalta estävässä hengessä.

Nuoren rikoskierteen katkaisussa ovat tärkeitä nopeat ja riittävän tehokkaat toimenpiteet, joiden kautta nuori voi kokea yhteiskunnan selkeän väliintulon ja puuttumisen, sekä saada avun tarjottujen tukitoimenpiteiden kautta, poliisi esittelee ryhmän toimintaa.

Nuorten sytyttämät palonalut eivät ole mitenkään yleisiä Joensuussa, Pulkkinen arvioi.

- Ei tapauksia ole edes kuukausittain. Poikkeuksellista oli, että paloja sytytettiin päivässä kolme.

- Sukupuolella ei ole asiassa vaikutusta. Paloja osaavat sytyttää niin tytöt kuin pojatkin, Pulkkinen jatkaa.

Mitä sivullisen pitää tehdä, jos hän näkee lasten tai nuorten leikkivän tulen kanssa esimerkiksi taloyhtiön roskakatoksessa?

- Sanoisin, että ensimmäisenä kannattaa soittaa hätäkeskukseen. Nuori, joka tietää tekevänsä kiellettyjä asioita, pyrkii peittelemään tekemisiään.

- Jos lapselta kysyy tämän tekemisistä, hän voi rehellisesti tunnustaa tai lähteä karkuun. Tärkeää on, ettei asiaa jätetä siihen. Voi olla, että nuoren toiminta voi poikia lisää vahinkoa, Pulkkinen jatkaa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa