Lauantai, 17.11.2018 
Einari, Eino
Maakunta

Rehtori Jukka Mönkkönen yliopiston avajaisissa: "Tänne opiskelemaan tulleiden olisi suotavaa myös työllistyä Suomeen"

  • Jani Leinonen
  • Timo Seppäläinen

Yliopistoilta odotetaan tulevaisuudessa lisää joustavia opintomahdollisuuksia – ja niitä halutaan myös tarjota, totesi rehtori Jukka Mönkkönen (kuvassa) Itä-Suomen yliopiston lukuvuoden avajaisissa torstaina.

Mönkkösen mielestä yhtenä haasteena on jatkuvan oppimisen mahdollisuuksien lisääminen työelämän muuttuessa ja työurien pidentyessä. Vähintään miljoona suomalaista tarvitsee jatkuvaa lisä- ja uudelleen koulutusta seuraavan vuosikymmenen aikana.

Korkeakoulutuksessa ja tutkimuksessa ollaan myös siirtymässä alueellisista ja kansallisista kokonaisuuksista kohti maailmanlaajuista toimintakenttää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Koulutus ja tutkimus kansainvälistyvät nopeasti ja suomalaiset yliopistot toimivat globaaleissa ympäristöissä, Mönkkönen muistuttaa.

Koulutuksen kansainvälistäminen ja ulkomaalaisten, maksavien opiskelijoiden saaminen Suomeen vaatii Mönkkösen mukaan toimenpiteitä kaikilla tasoilla opintotarjonnan joustavoittamisesta aina maahanmuutto- ja kotoutusprosessien sujuvoittamiseen.

– Tänne opiskelemaan tulleiden olisi suotavaa myös työllistyä Suomeen, Mönkkönen linjaa.

Tutkijoita muuttaa Suomesta tällä hetkellä enemmän pois kuin tänne tulee.

– Tämä kehitys pitää saada kääntymään. Siihen tarvitaan aineellisia panostuksia, mutta myös yhteiskunnallista ilmapiiriä, joka arvostaa tutkimusta ja sen tekijöitä.

Mönkkösen puheesta kertoi Itä-Suomen yliopisto tiedotteessaan.

Lisää aiheesta:

Itä-Suomen yliopisto palkitsi neljä opettajaansa

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa