Sunnuntai, 12.7.2020 
Hermanni, Herkko
Maakunta

Robotti harjaa, imuroi ja pesee Nepenmäen koulun salin joka aamu

  • Matti Siippainen
  • Juha Inkinen
Diverseyn myyntipäällikkö Jussi Ruisniemi ja Nepenmäen koulun siivousrobotti. Diverseyn myyntipäällikkö Jussi Ruisniemi ja Nepenmäen koulun siivousrobotti.
Nepenmäen koulun suuren liikuntasalin lattian harjaa, imuroi ja pesee robotti. - Liikuntasalin siivoamiseen menee aikaa noin 50 minuuttia. Sinä aikana voin siivota pukuhuoneita ja pesutiloja, sanoo laitoshuoltaja Sirpa Nykyri, joka on käyttänyt robottia apunaan elokuusta alkaen.

Toistaiseksi robotti osaa liikkua vain uuden koulun liikuntasalissa. Seuraavaksi reviiri laajenee käytäviin, kun se on ensin ohjelmoitu uudelle ajoalueelle.

Siivousrobotti - merkiltään Taski Swingobot 2000 - tekee samat työt kuin laitoksissa tai lentokentillä käytettävät päältäajettavat siivouskoneet. Suurin ero on robotin taidoissa: se skannaa jatkuvasti lattian pintaa ja esineistöä sekä vastaanottaa sensoreilla signaaleja seinistä, nurkista, ovista ja kalusteista - ja tämän tiedon perusteella liikkuu ja pysähtelee. Yhdellä latauksella se voisi työskennellä neljä tuntia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nepenmäen koulun siivouksesta huolehtii Polkka - Pohjois-Karjalan tukipalvelut Oy, ja se on halunnut kokeilla uutta teknologiaa varsinkin, kun tänä syksynä on avattu uusi iso koulu.

Polkka haluaa lisätä koneiden käyttöä siksikin, että ammattitaitoisista siivoojista on pula. Palvelupäällikkö Puolakka sanoo, että tällä hetkellä on vaikeuksia saada siivoojien sijaisia, ja tähän koneilla uskotaan saavan helpotusta.

Laitoshuoltaja Sirpa Nykyri arvioi, että robotti ei vie työpaikkoja.

- Se tarvitsee ihmisen, joka tuo sen paikalle, valvoo häiriöitä, huolehtii puhdistuksesta ja hoitaa latauksen, hän sanoo.

Taskin tänä vuonna lanseeraamaa mallia on laitetoimittaja Diverseyn myyntipäällikkö Jussi Ruisniemen mukaan Suomessa käytössä Nepenmäen koulun lisäksi vain yhdellä lentokentällä ja urheiluhallissa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana on Suomessa otettu käyttöön eri laitoksissa parikymmentä eri valmistajien isoa siivousrobottia.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi