Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Maakunta

EU maksaa osan Värtsilän raja-aseman remontista

  • Aaro Virolainen
  • Sirpa Suomalainen

Niiralan vastainen rajanylityspaikka Venäjän Värtsilässä peruskorjataan EU:n tuella. Raja-asemalle on suunniteltu esimerkiksi lisää tarkastuspisteitä ja parempia tietoliikenneyhteyksiä.


Remonttia on perusteltu pyrkimyksellä nopeuttaa kauttakulkua tinkimättä rajaturvallisuudesta, jota halutaan edistää.

EU:n komissio hyväksyi remontin hiljattain yhtenä Karelia CBC -ohjelman kolmesta isosta infrahankkeesta, eli hanke läpäisi komission arvioinnin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vuonna 1994 valmistunutta Värtsilän raja-asemaa ei ole aiemmin peruskorjattu. Hanke etenee osapuolten sopimusneuvotteluihin, joissa aikataulu ja tekemiset täsmentyvät.

Alustavissa suunnitelmissa remontti voisi alkaa jo ensi vuoden alussa, kertoo Pohjois-Karjalan maakuntaliiton yhteyspäällikkö Timo Leinonen.  

– Mutta se vaatii sopimista yksityiskohdista. Hankesopimukset pitää vielä tehdä, ja nämä neuvottelut ovat kesken.

Karelia CBC rahoittaa remonttia kuudella miljoonalla eurolla. Koko ohjelmabudjetti on 43 miljoonaa euroa, josta EU maksaa puolet ja Suomi sekä Venäjä neljännekset. Suomen tai Venäjän kansallista rahoitusta ei käytetä infrahankkeisiin toisessa maassa.

EU:n rahoittamissa Suomi–Venäjä-hankkeissa infraa rakennetaan Venäjä-painotteisesti, kun Venäjä käyttää hankkeisiin enemmän kansallisia rahoitusosuuksiaan. Suomen puolella infrarahat käytetään raja-asemiin. EU:n rahoitus jakautuu tasan isoille infrahankkeille Suomessa ja Venäjällä.

Karelia CBC:n isoista infrahankkeista komission arvioinnin ovat läpäisseet myös Sortavalan vesihuollon parantaminen 3,6 miljoonalla eurolla sekä Kuhmon Vartiuksen raja-asemaa kehittäminen 8,1 miljoonalla. Vartiukseen on suunniteltu esimerkiksi toista raidetta. Jos toinen Venäjän hankkeista ei etene, reservihankkeena on Kostamuksen tien remonttiin 3,7 miljoonaa.

Liikenne- ja viestintäministeriön suunnitelmissa rautateiden runkoverkko kulkee Vartiuksen kautta. Niirala on tiputettu sekä rautateiden että maantien runkoverkosta.

Juttua muokattu 11.9. kello 18.15: Kostamuksen tieremontti on reservihanke.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa