Keskiviikko, 14.11.2018 
Iiris
Maakunta

Rapuja saatu kohtalaisesti Pohjois-Karjalassa - Vesi on ollut paikoitellen turhankin lämmintä isoille ravuille

  • Aaro Virolainen
  • Vesa Martikainen
Pohjois-Karjalan rapusaaliit ovat todennäköisesti olleet kohtalaiset mutta vaihtelevat, kun lokakuun lopussa päätyvä kausi on edennyt puoliväliin.

- Toiset ovat saaneet hyvin ja toisen vähän huonommin. Harvemmin kukaan kehuu saalillaan, sanoo Kontiolahden kalanviljelylaitoksen kalamestari Jorma Louhelainen, jolla on hieman rapuja kala-altaissa, jotka olisivat muuten tyhjiä.

Joensuun Tuote ja Vihannes lopetti rapujen oston jo elokuun lopulla, kun saaliit näyttivät pienenevän. Kysyntäkin vähenee, kun kesäjuhlat on juhlittu. Yhtiö ostaa vain jokirapuja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Toimitusjohtaja Marja Päivänurmi toteaa, että täpläravun hinta on painunut etelässä niin alas, ettei Pohjois-Karjalan pienemmillä täplärapusaaliilla kilpailla.

- Usein olemme ostaneet rapuja syyskuun puoliväliin asti, mutta jo parina viime vuotena olemme lopettaneet ostot elokuun lopulla.

Päivänurmi sanoo, että normaaleja 10-20-senttisiä rapuja tuli, mutta jättirapuja hän sai ehkä vain kolmanneksen viime kesän määristä. Rapukausi oli ja on silti edellistä parempi.

Luonnonvarakeskuksen tutkija Esa Erkamo uskoo, että koko maassa rapuja on saatu selvästi paremmin kuin muutamina viime vuosina. Kylmän ja sateisen viime kesän jäljiltä rapuja Erkamon mukaan säästyi tälle kaudelle.

Isommat ravut voivat heittäytyä laiskoiksi hyvin lämpimässä vedessä tai hakeutuvat syvemmälle viileämpiin kohtiin.

- Isoille ravuille paras lämpötila voi olla 20 asteen vaiheilla. Pienet ravut viihtyvät selkeästi lämpimissä vesissä. Saman kesän poikaset pärjäävät 25-26-asteessakin, Erkamo kertoo.

Jokiravut ovat Erkamon mukaan vähentyneet radikaalisti 20 vuodessa Suomessa. Suurin syy on täpläravun leviäminen. Erkamo sanoo, että täpläravut tuovat mukanaan lähes poikkeuksetta rapuruton, jota jokiravut eivät kestä yhtä hyvin.

- Rapurutto on ylivoimaisesti merkityksellisin selittäjä. Aika paljon on myös ollut ihan luvattomia siirtoistutuksia.

Erkamo sanoo, että edellinen laajaan otokseen perustuva arvio maakunnan rapusaaliista on niinkin kaukaa kuin vuodelta 2009. Tuolloin Pohjois-Karjalassa saatiin arviolta 69 000 jokirapua ja 63 000 täplärapua.

Pohjois-Karjalan ely-keskuksen kalatalousasiantuntija Heli Peura arvioi, että Pohjois-Karjalassa saadaan saaliiksi jopa 100 000 rapua vuosittain, mutta vaihtelu on suurta.

- Jokirapukannat ovat vähän taantuneet viime vuosina. Mitään erityisen laajaa kantojen häviämistä tiedossani ei ole Pohjois-Karjalasta, Peura sanoo.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa