Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Maakunta

Muisti ei voi täyttyä ja uusia sanoja opitaan läpi elämän - Lauantaina vietetään lukutaitopäivää

  • Anna Dannenberg
  • Mikko Makkonen

Mitä tällainenkin sana oikein tarkoittaa? Kaikenlaisia uusia nimityksiä sitä pitääkin keksiä. Eikö voisi vain pärjätä vanhoilla hyvillä sanoilla?

Ei voi. Ihmisen sanavarasto ei koskaan ole valmis, vaan uusia sanoja opitaan läpi elämän.

- Kun maailma muuttuu, tulee koko ajan uusia käsitteitä, joille ei aiemmin ole ollut sanaa. Niitä sitten joudutaan opettelemaan, toteaa aivotutkija Minna Huotilainen Helsingin yliopistosta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Uusia sanoja opitaan ylivoimaisesti eniten varhaislapsuudessa. Pienen lapsen maailma on täynnä uusia asioita, joille kaikille pitää oppia nimitykset, joten lapsi saattaa päivässä omaksua jopa kymmeniä uusia sanoja.

Sanavaraston laajeneminen jatkuu muutaman sanan päivätahdilla koulussa, jossa jatkuvasti opitaan uutta.

Suuri merkitys on erilaisten tekstien lukemisella. Paljon lukevalla teini-ikäisellä voi tutkimusten mukaan olla vähemmän lukevaan ikätoveriinsa nähden nelin-viisinkertainen sanavarasto.

Aikuisena uusien sanojen oppiminen yleensä hidastuu, mutta kokonaan se ei lakkaa.

- Jos seuraa säännöllisesti vaikkapa uutisia, niin helposti tulee viikoittain vastaan muutama uusi sana tai ennestään tutun sanan uusi käyttötarkoitus, Huotilainen arvioi.

Paljon opitaan hänen mukaansa myös täysin huomaamatta. Jos ryhdytään käyttämään uudenlaista sanomisen tapaa, jossa tuttuja sanoja käytetään aivan eri merkityksessä kuin ennen, sitä ei välttämättä edes mielletä sanojen oppimiseksi.

Uusi sana voi jäädä mieleen kertakuulemaltakin, mutta toistot tehostavat oppimista.

- Aina kun sama käsite tulee uudelleen esiin, sitä kertailee mielessään, vaikkei sitä sanoisi edes ääneen. Asioihin palaaminen omassa mielessä on myös hyvä oppimisstrategia.

Kun ihminen oppii jatkuvasti uusia sanoja, niin täyttyykö muisti jossain vaiheessa? Hidastuuko oppiminen, tai alkavatko aiemmin opitut sanat unohtua?

Päinvastoin, aivotutkija Huotilainen painottaa.

Uudet sanat eivät synny tyhjästä vaan liittyvät aina johonkin jo olemassa olevaan, joten aiemmin opittu sanasto edistää myös uusien sanojen omaksumista.

- Uusien sanojen oppimisen taito kehittyy läpi elämän. Mitä enemmän on ikää, sitä enemmän sanavarastoa on olemassa, ja sitä helpommin oppii myös uutta, Huotilainen kiteyttää.

Kansainvälistä lukutaitopäivää vietetään 8. syyskuuta.

Tilaajille lisää aiheesta: Vieläkö vuonna 2030 nihkeillään tai fleksataan? - Uusia sanoja syntyy jatkuvasti, mutta sanakirjaan päätyy vain harva

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa