Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Maakunta

Kuvat: Yli 90 eläintä ja sadonkorjuun tunnelmaa - Elomarkkinat, Muurikki-näyttely sekä työnäytöksiä Kiteen syksyisessä lauantaipäivässä

  • Roosa Sallinen
  • Roosa Sallinen
Iida Mäki voitti holsteininsa kanssa sekä Young Breeders- että Junior Handler-luokan. Iida Mäki voitti holsteininsa kanssa sekä Young Breeders- että Junior Handler-luokan.

Lehmiä, ruishuttua, niittokoneita ja auringonkukkia. Tänä vuonna 20. kertaa järjestetty Koivikon Elomarkkinat tarjosi kattavan katsauksen niin maanviljelyyn kuin karjanhoitoonkin. Tapahtuman rinnalla järjestettiin Muurikki-lypsykarjanäyttely sekä työnäytöksiä nurmen niitosta ja muokkauksesta.

Muurikki on neljän karjakerhon, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Etelä-Savon sekä Pohjois-Karjalan, yhteisnäyttely. Edellisen kerran karjakerhojen näyttely järjestettin Pohjois-Karjalassa vuonna 2014. Yli kahdeltakymmeneltä karjatilalta saapui toinen toistaan hienompia eläimiä.

Näistä yksi oli Iida Mäen holstein, jonka kanssa nuori 17-vuotias humppilalainen voitti sekä Young Breeders- että Junior Handler-luokan.  Junior Handlereiden tuomari Meri Nissilä kehui luokan voittajaa vuolaasti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Iida teki täydellistä työtä eläimen kanssa, ja hänestä tullaan vielä kuulemaan, Nissilä kuvaili.

Mäki itse oli iloinen ensimmäisen voiton jälkeen.

– Eläin oli vaikea, tai ei helpoimmasta päästä, mutta tein parhaani ja se riitti, Mäki kertoi.

Mäen perheellä on Lähtelän tila Humppilassa. Karjanäyttelyistä Mäki innostui junnuleirin myötä. Karjanäyttelyt ovat karjatiloille tärkeitä tapahtumia.

– Eläimiä koulutetaan, hoidetaan ja puunataan. Niitä tuodaan näyttelyihin, että saadaan esitellä omaa karjaa. Tämä on karjatilallisten oma tapahtuma, Mäki kuvailee.

Elomarkkinoilla oli tänä vuonna yli neljäkymmentä näytteilleasettajaa. Tarjolla oli erilaisia sadonkorjuuaikaan sopivia tuotteita.

Markkinameiningin ohella tapahtumassa järjestettiin myös Pro Agria Pohjois-Karjalan toimesta työnäytöksiä. Pro Agrian asiantuntija Kaisa Matilainen esitteli näytöksessä muun muassa erilaisia tapoja testata, miten tiivistä peltomaa on.

– Nurmen hoitoon liittyen maanrakenteen tutkiminen on erittäin tärkeä asia, Matilainen ohjeistaa.

Matilainen myöntää, että nykytilanteen takia monet maanviljelykseen liittyvät asiat ovat muuttumassa. Kuivat kesät, lämpimät syksyt sekä muut ilmastonmuutokset aiheuttavat myös kylvölle, niitolle sekä viljelysten hoidolle erilaisia aikatauluja kuin aiemmin.

Elomarkkinat oheistapahtumineen kiinnostivat varsinkin alan ihmisiä. Tohmajärveläiset maidontuottajat Terhi ja Jarkko Makkonen pitävät tapahtumaa tärkeänä.

– Tällainen edistää kaupungin ja maaseudun vuorovaikutusta, Jarkko Makkonen pohtii.

– Hienoa, että tällaisia järjestetään. Tapahtuma laajenee vuosi vuodelta ja väkeäkin tuntuu riittävän, Terhi Makkonen iloitsee.


Elomarkkinat
muurikkk
Muurikki
Muurikki-3
Muurikki-1

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa