Tulosta tämä sivu
Maakunta

Kolumni: Missä vaiheessa mies muuttuu ikälopuksi?

Tein netissä testin, vaikka ei ehkä olisi kannattanut. Mutta kun se ei maksanut mitään, niin siksi vastailin. Lopputulema oli, että ikäloppu.

Nyt arveluttaa, tuliko pysyviä vaurioita mielikuvalle omasta itsestä. Sitä toivoo, että pysyisi pikkupojan innokas uteliaisuus, palaisi nuoren miehen ulkokuori ja säilyisi kokemusten kartuttama ymmärrys.

Testissä kysyttiin, muisteletko mielelläsi menneitä. Kyllähän sitä, jos vain jotain muistaisi. Viisaampaa on kysyä vaimolta. Hän kyllä muistaa, mitä miehen täytyy muistaa. Pitänee ruveta kirjoittamaan muistiin asioita. Kynällä ja paperille, kunhan muistaisi, minne kotitalouden atk-tuki ne piilotti muita tuhmuuksia tehdessään.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Paperia ja kynää ei ole nähty sen jälkeen, kun nykyaika tuli taloon. Nykyään lottonumerotkin valitaan puhelimella, ja potkupallotippauksen tasapelit.

Onko mies ikäloppu, jos on ollut naimisissa yhden ja saman naisen kanssa yli 30 vuotta? Enää se ei ole tavallista. Tavallisempaa on, että elämä on jatkuvaa opiskelua ja työpaikan vaihtamista muutaman vuoden välein. Parisuhteeseenkaan ei suhtauduta samalla vakavuudella kuin ennen elinkautistuomioon.

Testissä näytettiin kuvaa ja kysyttiin, osaatko käyttää kiekkopuhelinta. Olen elänyt aikaa, jolloin kaukopuhelut piti tilata hyvissä ajoin etukäteen. Oman kotipitäjän lähipuhelut keskuksen sentraalisantra yhdisti numerosta toiseen. Tuttu on veivattava kiekkopuhelin, ja näpsyteltävä myös. Siis sellainen, joka oli johdolla kiinni seinässä, eikä sen sisällä ollut pasianssia tai matopeliä.

Oletko syönyt talkkunaa, kysyttiin testissä. Vähänpä tietävät, kun tuollaisia pitää kysellä. Ennen syötiin aina talkkunaa, jos makaronivelli pääsi loppumaan, eikä perunamaitoon riittänytkään maitoa tai perunaa. Ruskea kastike perunan kanssa oli herkkua. Joskus saattoi saada pätkän jätkänmakkaraa.

Paria muutakin kuvaa näytettiin testissä. Kyllä olen käyttänyt vinyylilevysoitinta. Omaa yli olan piirtoheitintä ei sentään ollut. Piirtoheitintä käytettiin tilanteissa, kun haluttiin olla teknisesti nykyaikainen ja tärkeä.

Vinyylilevysoittimen lisäksi tuttuja ovat savikiekkolevyt ja veivattavat grammarit. Kullervo Linna ja Humppaveikot oli oman aikansa Hurriganes. Sen jälkeen ei ole kunnon musiikkia tehtykään. 1970-luvulla kelanauhamankka tuli naapuriin, meille ei. Kasettimankan ostin omilla tienesteillä. Mopoon ei rahaa riittänyt.

Testissä kysyttiin, oletko elämäsi aikana ehtinyt maksaa Suomen markoilla. Jo vain olen, ja kalliisti. Paperimarkkojakin on vielä tallessa varmuuden varalle.

Olen elänyt aikaa, kun asuntovelkaa sai 15 prosentin korolla ja autolaina oli vielä kalliimpi. Nyt vippiä heltiää keskellä yötä puhelimella, ja uuden auton saa parinsadan kuukausimaksulla. Asuntolainaa voi hakea pankista vaikka perunasäkillä, kun vain hakee. Muovikassilla ei saa, koska muovi ei ole ympäristöystävällistä.

Kotiin vai baariin, kysyttiin testissä. Vanhemmiten on vaikeaa pitää kiinni sovitusta. Jos kotiintuloaika on kello 24, niin se ei tarkoita, että aina viimeistään puoliysin iltauutisille.